fbpx

Opgravingen in Sobibor

De actualiteiten rubriek Nieuwsuur berichtte afgelopen vrijdag over de opgravingen zoals die nu plaatsvinden in het voormalige vernietigingskamp Sobibor.

Het kamp, nu gelegen in het oosten van Polen tegen de grens met Oekraïne en vlakbij het drielandenpunt met Wit Rusland, werd door de nazi's in november 1943 gesloten en met de grond gelijk gemaakt. Dit in een poging om de sporen uit te wissen van de ruim 170.000 joden en Roma die hier in de periode april 1942 tot de sluiting zijn vermoord.

Sobibor (met de klemtoon op de tweede lettergreep: Sobibor) was qua omvang een klein kamp. De mensen werden hier niet gevangen gehouden maar gelijk van de trein doorgevoerd naar de gaskamers en van daar naar de verbrandingsovens.

Na de oorlog lag het accent binnen Polen op andere kampen zoals Auschwitz, waar ook een groot aantal Polen omkwamen. Pas sinds kort is er aandacht voor Sobibor waar in totaal ook 34.000 Nederlandse joden zijn vermoord.

De opgravingen en de ontwikkeling van een herinneringscentrum worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit Nederland.

Lees ook ons artikel over de fout die Trouw maakte me de referentie aan Sobibor.

Reacties zijn gesloten.