fbpx

Verslag staatsbezoek Koning en Koningin aan Polen

Het eerste staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima zit erop en zoals de koning zegt: "Het is niet toevallig dat we dit eerste bezoek brengen aan Polen.". Het bezoek adresseert twee belangrijke onderwerpen: De geschiedenis van de oorlog die Polen en Nederland verbindt en deverbintenis binnen de EU op politiek en vooral ook economisch vlak.

Herinnering aan de Oorlog

Ten aanzien van de oorlog is er aandacht aan het in te richten herinneringscentrum voor het nazivernietigingskamp Sobibor. In het kamp, gelegen op door de nazi's bezet Pools grondgebied, zijn veel Nederlandse joden omgebracht. Om die rede ondersteund Nederland bij het inrichten van dit herinneringscentrum.

Daarnaast wordt stil gestaan bij de rol van de 1ste Poolse Pantserdivisie die bijdroeg aan de bevrijding van zuid en oost Nederland waarbij de meeste mensen vooral denken aan de bevrijding van Breda.

Kansen in de economie

Een andere belangrijke pijler onder het bezoek is de economische handelsmissie die met het koninklijk paar meereist. Daarin aandacht voor de expertise op het gebied van transport en de tuinbouw.

Aandacht in Poolse media

Opvallend is de beperkte aandacht die de Poolse media besteed aan het bezoek. Waarchijnlijk speelt daarin mee dat de Poolse politiek geplaagd wordt door een schandaal rond door onbekenden afgeluisterde gesprekken van ministers.

De meeste kranten beperken zich tot een korte introductie over het koningshuis en een fotoreportage zoals:

Rzeszpospolita is uitgebreider met een artikel in het economisch katern, een fotoverslag en een artikel dat stil staat bij de bevrijders van Breda. Dit doen ze op basis van de persoonlijke herinnering van de vader van de Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Zie voor dit verhaal een Mooi eerbetoon van Minister Timmermans aan Poolse bevrijders.

Aandacht in de Nederlandse media

Op npo.nl is een verslag terug te zien van 25 minuten dat van de twee dagen is gemaakt.

Kortere impressies van vooral de eerste dag bieden de items uit bijvoorbeeld de journaals.

Over de opstand van Warschau:

Over het staatsbanket en de toespraak:

Een interview met de koning:

Het middenstuk raakt andere onderwerpen maar het eind is wel weer relevant en interessant.

0 Responses

  1. […] het staatsbezoek van Willem Alexander aan Polen op uitnodiging van president Komorowski is al stil gestaan bij de […]