fbpx

Website Fok! gaat in de fout met Sobibor

Trouwe volgers van onze site hebben misschien een déja vu bij de titel boven dit bericht. Dat is goed mogelijk want een van onze eerste artikelen had bijna dezelfde titel 'Trouw gaat in de fout met Sobibor' (lees artikel).

Fok! schrijft over een recent verschenen dubbel CD over Sobibor, het vernietigingskamp uit de Tweede Wereld oorlog dat ligt in het oosten van het huidige Polen tegen de grens met Wit-Rusland.

Waar gaat Fok! de fout in met Sobibor?

In de inleidende paragraaf noemt Fok! het vernietigingskamp in Sobibor ”het Poolse vernietigingskamp Sobibór” wat pertinent onjuist is. Hoewel op Pools grondgebied werd het, net als andere concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz, Treblinka, Bełżec en Majdanek, door de Duitse bezetter opgericht én geleid om invulling te geven aan het door de nazi’s uitgedachte vernietigingsplan van de in hun ogen inferieure volken, met name de Joden, Sinti en Roma maar ook van politieke vijanden (kommunisten en de leden van het verzet) en homosexuelen. Extra pijnlijk aan het frame “een Poolse vernietigingskamp” is het feit dat in deze kampen, naast Europese en Poolse Joden, ook veel andere Polen door de nazi’s zijn vermoord.

Bij deze herhalen we de oproep aan de redactie van Fok! en andere media om hun formuleringen zorgvuldig te kiezen en af te zien van deze voor Polen kwetsende framing. Als dan al een aanduiding wordt gebruikt dan kan gesproken worden over nazivernietigingskampen.

Voor meer over Jules Schelvis klikt u door naar ons artikel dat we schreven over Trouw.

Hieronder een screencapture van het artikel:

screendump fok

DVD over Sobibor

De genoemde DVD is voor geïnteresseerden bijvoorbeeld verkrijgbaar bij bol.com.

Reacties zijn gesloten.