fbpx

Google Doodle ter ere van Wanda Rutkiewicz

Google Doodle ter ere van Wanda Rutkiewicz

De kans dat je in Nederland deze Google Doodle te zien krijgt is klein (of misschien zelfs nul) maar Google heeft een doodle gemaakt ter ere van de Poolse alpiniste Wanda Ruktkiewicz. Vandaag 41 jaar geleden, in 1948, beklom zij als derde vrouw en eerste Pool de hoogste bergtop van de wereld.

Bijzondere prestaties

Met nog zeven beklimmingen van meer dan 8.000 meter vestigde zij zich als een van de meest gevierde klimmers in de bergsportgeschiedenis en een van de grootste vrouwelijke klimmers aller tijden. Van die die 8000+ toppen was de K2 die zij als eerste vrouw beklom zonder extra zuurstof. Twee van haar medeklimmers kwamen om tijdens de afdaling van K2, maar ze zou haar dromen blijven nastreven.

Tijdens het beklimmen van Kangchenjunga, haar negende 8000+ top, werd de 49-jarige Rutkiewicz voor het laatst levend gezien schuilend op grote hoogte aan de noordwestzijde. Rutkiewicz was fysiek verzwakt en besloot niet af te dalen. Er werd gedacht dat haar lichaam in 1995 op de zuidwestkant van de berg was gevonden wat suggereert dat ze de noordwestelijke bergrug had beklommen tot een punt heel dicht bij de top voordat ze naar de zuidwestkant viel. Een meer gedetailleerde analyse gaf echter aan dat het waarschijnlijk het lichaam was van een Bulgaarse klimmer. Haar lichaam is dus nog niet gevonden en het is dan ook tot nu toe niet bekend of Rutkiewicz de top van Kangchenjunga bereikte. Als ze dat deed, zou ze de eerste vrouw zijn geweest die de top van de drie hoogste bergen ter wereld had bereikt.

Toevallige ontdekking van een passie

Wanda, geboren op 4 februari 1943 in een dorp in het huidige Litouwen, studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit van Wroclaw. Ze ontdekte haar passie voor klimmen omdat ze met haar motorfiets zonder brandstof kwam te zitten. Een van de mensen die stopte om te helpen nodigde haar uit om met hem mee te gaan op een klim in de Góry Sokole bij Janowice Wielkie.

"Ik was dol op de fysieke beweging, de frisse lucht, de kameraadschap en de opwinding", schreef de Poolse bergbeklimmer Wanda Rutkiewicz. Rutkiewicz publiceerde boeken en produceerde documentaires over haar beklimmingen. Ondanks haar vele prestaties vond ze dat sommige mannelijke klimmers neerbuigend waren en daarom zette zij zich in voor het klimmen van vrouwen en organiseerde verschillende vrouwelijke expedities. Wanda Rutkiewicz is daarmee een inspiratie voor veel klimsters.

Haar boeken zijn in Nederland helaas niet te krijgen (ten minste niet bij bijvoorbeeld bol.com), wel zijn titels te krijgen via bijvoorbeeld amazon.de.

 

Reacties zijn gesloten.