fbpx

Herdenken van Poolse bevrijders

Herdenken van Poolse bevrijders

Vandaag op 4 mei wordt uitgebreid stil gestaan bij de slachtoffers van het geweld in de Tweede Wereldoorlog. Ook de Poolse bevrijders worden daarbij niet vergeten. Waar er steeds minder veteranen zijn die het verhaal zelf kunnen vertellen valt op dat nu de kinderen in de schijnwerpers komen te staan.

Dolek Guensberg

De schrijfster Miriam Guensberg publiceerde afgelopen najaar het boek over de belevenissen van haar Poolse vader Dolek Guensberg die uiteindelijk in Nederland bleef hangen. Hierover spreekt ze deze dagen op radio en TV zoals bijvoorbeeld in het in het programma 'Hoogtij' van RTV Oost en het EO programma 'Ik mis je'. 'Ik mis je herdenkt' is op maandag 4 mei om 17.45 uur te zien op NPO 2. Op de raiod was ze al te horen in een vooruitblik welek is terug te luisteren. klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Michal Salewicz

Het verhaal van Salewicz is verbeeld door zijn kleinzoon die de documentaire 'Mijn Poolse opa' maakte, recent nog bewerkte tot een lesprogramma voor thuisonderwijs. Zijn zoon mag dit jaar het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Den Bosch brengen verhaalt BN de Stem. Waar dit normaal gesproken gebeurt door een team hardlopers in estafette vorm, gebeurt het dit jaar met Jeeps. In een daarvan rijdt zoon Wadec Salewicz mee.

De mannen zelf...

Gelukkig zijn er nog veel verhalen van de mannen zelf zoals dit verslag van de toen 25-jarige Marian Slowinski opgetekend in 2012 en die in 2019 nog zijn 100ste verjaardag mocht vieren.

Op de foto een aantal van onze bevrijders in een overduidelijk Nederlands landschap....  Terheijden, Brabant. Klik hier voor meer foto's van het IWM.

foto IWM (HU 106421)

Reacties zijn gesloten.