fbpx

Reportage van Poolse fotograaf Tomasz Tomaszewksi in National Geographic

Het tijdschrift National Geographic staat bekend om de vele mooie foto's bij de artikelen. Of moeten we zeggen de mooie artikelen bij de fotoreportages. In de uitgave van juli staat een reportage van de Poolse fotograaf Tomasz Tomaszewskie over de kustplaats Elmina, Ghana.

Met prachtige zwart wit foto's geeft de fotograaf een kijkje in het leven van de bevolking van deze dertigduizend inwoners tellende havenplaats. Elmina, gesticht door de Portugezen, is lange tijd een post geweest van de West Indische Compagnie. Nu is het de thuisplaats van vooral vissers. Op zijn eigen website zijn echter nog meer foto's te vinden over Elmina.

Over de fotograaf Tomasz Tomaszewski

De fotograaf Tomasz Tomaszewski wordt op 6 mei 1953 in Warschau geboren. Daar doorloopt hij de academie voor beeldende kunst. Hij legt zich toe op reportage fotografie en heeft gepubliceerd in vele tijdschriften zoals Stern, Paris Match, GEO, New York Times, Time, Fortune, Vogue, Die Zeit en Elle. Dat de fotograaf publiceert in National Geopgraphic ligt voor de hand. Twintig jaar geleden maakte hij in opdracht van het tijdschrift een reportage over de VS. De foto's vormden later het boek "In search of America".
De fotograaf zelf beschrijft zijn werk als humanistisch en het werk heeft aandacht voor minderheden zoals joden in Polen en zigeuners.

Reportages van Tomasz Tomaszewski

Behalve de in National Geographic getoonde reportage bevat de site van Tomaszewski nog een zevental reportages. Vanuit het perspectief van 'Polen in Beeld' zijn de reportages uit Polen interessant.

Rzut Beretem

Rzut Beretem betekent letterlijk 'Worp van de baret' maar is overdrachtelijk voor 'op een steenworp afstand'. Deze titel hoort bij een reportage over het veranderende plattelandsleven op de voormalige coöperatieve staatsboerderijen in Polen. Dit als eerbetoon aan de bevolking die zich na de val van het communisme zelf moest zien te redden. Van deze reportage is een boek verschenen met dezelfde titel.

W centrum (In het centrum)

Een tweede reportage gaat over het grootste kinderziekenhuis in Polen, 'Centrum Zdrowia Dziecka' in de hoofdstad Warschau. Niet alleen worden hier kinderen behandeld. Het is ook een onderzoeksinstituut. De inzet van het personeel en de familie in de zorg voor de kinderen emotioneren de fotograaf. Het is deze emotie die hij met zijn beelden wil overbrengen.

Podlasie

De serie 'Podlasie' is een combinatie van het leven van de bevolking en de mooie natuur in deze regio in het noord-oosten van Polen.
Eén van de foto's uit deze serie kan door lezers van National Geographic ook herkend worden omdat die ook stond in de juli editie.

Cześć Pracy

In deze serie een eerbetoon aan de arbeider, de harde werkers in de industrie van Górny Śląsk. Deze regio in het zuiden van Polen huisvest mijnen en zware industrie met bijvoorbeeld hoogovens. De reportage brengt zowel deze industrie als het leven van de bevolking in beeld.

Overigen

Naast bovenstaande specifieke Poolse reportages zijn op de site nog te vinden:

  • Suger Town: Over de suikerindustrie in Java. Deze reportage maakte hij in opdracht van Noorderlicht. Samen met vijf andere fotografen hebben ze de globalisering in kaart gebracht door te kijken naar de (koloniale) geschiedenis van suikerproductie. Volgens de fotograaf was het een reis terug in de tijd met fabrieken waarin stoommachines staan die Nederlanders honderd jaar terug daar hebben geïnstalleerd;
  • 'Cyganie' (zigeuners): over het leven van deze bevolkingsgroep waarvoor de fotograaf in tien Europese landen de gemeenschap vastlegde;
  • Zdjęcia pojedyncze (losse foto's): Een greep van verschillende foto's uit zijn oeuvre.

Reacties zijn gesloten.