fbpx

Om je bord bij op te eten – een alternatief voor plastic

Om je bord bij op te eten

De Poolse keuken kent genoeg lekkere recepten ‘om je vingers bij af te likken’ maar nu is het ook mogelijk om je bord erbij op te eten. Of eigenlijk is dat al vijftien jaar mogelijk met het bord van gemaakt van tarwezemelen. In de fabriek van Bioterm rollen de bruine borden gemaakt van dit materiaal van de lopende band. Dat de borden eetbaar zijn is meer een gimmick, belangrijker is dat ze biologisch afbreekbaar zijn en daarmee een goed alternatief voor plastic wegwerpservies.

Het idee voor deze borden ontstond vijftien jaar geleden als oplossing voor het benutten van een afstroom bij de productie van meel. Inmiddels produceert het bedrijf zo’n 15 miljoen stuk op jaarbasis. Nu de EU wegwerpplastic aan banden legt kan dit aantal snel toenemen.

"Om de platen te maken, gebruiken we alleen tarwezemelen, die we op een specifieke temperatuur en druk samenpersen, met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde machine ", legt Jerzy Wysocki uit in zijn fabriek in Zambrow.

De borden kosten ongeveer 15 cent per stuk. Dit is nu duurder dan plastic maar in die prijs zijn niet de milieukosten verwerkt van de productie van het plastic en de kosten van de recycling of de kosten van het zwerfvuil.

Waar gebruikers nu nog vooral te vinden zijn bij specifieke restaurants die bewust bezig zijn met het milieu kan veranderen met de EU-regels maar ook het toenemende milieu bewustzijn bij de consument. Dit Poolse product is in ieder geval een alternatief dat zich al bewezen heeft.

Dit artikel is een bewerking van dit artikel https://m.phys.org/news/2019-06-plate-inventor.html

Foto toont Jerzy Wysocki die een hap neemt uit een net gemaakt bord (via zelfde site)

Reacties zijn gesloten.