‘Koninkrijk’, natuurfilm over Puszcza Białowieska

les-saisons Puszcza BiałowieskaDe makers van ' Mikrokosmos' en ' Makrokomos'  komen dit najaar met de film Królestwo (Koninkrijk) over het unieke oerbos 'Puszcza Białowieska'. De franse titel wordt 'Les Saisons'  en volgens biosagenda is de première in Nederland op 27 oktober.

Puszcza Białowieska

In het oosten van Polen op ruim 200 kilometer van de hoofdstad Warszawa, op de grens met Wit-Rusland ligt het enige en laatste stukje oerbos van Europa. De 'Puszcza Białowieska'. Het gebied van ongeveer 1500 vierkante kilometer ligt voor ongeveer eenderde in Polen en voor tweederde in Wit-Rusland.

Galatée-111-ET-13-1740x1160

Dit voormalig jachtgebied van de vroegere Poolse koningen en de Russische Tsaren is nagenoeg onaangetast door menselijk ingrijpen. Het oerbos maakt aan de Poolse kant onderdeel uit van het Nationale Park Białowieża en staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco en het gebied maakt ook onderdeel uit van Europese Natura 2000 netwerk.

Galatée-629-ET-0076-Modifier-2-1740x1160

In Puszcza Białowieska leven onder andere de wisent (de Europese bison), die hoewel hij bijna was uitgeroeid na een herintroductie stand houdt. Verder leeft er nog ander wild zoals beren, edelherten, de lynx en enkele roedels wolven. Het is daarmee een unieke vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Zo koesteren wij de herinnering een het geluid van huilende wolven en de wisenten waarvan de massieve lijven leken te drijven op grondmist van een mooie zomeravond.

Omstreden kap van het oerbos

In Polen heeft de regering besloten om het kappen van bomen toe te staan in de unieke gebied. Een besluit dat op veel weerstand stuit en niet alleen bij de milieubeweging. De verantwoordelijke minister, is professor in de bosbouw en gespecialiseerd in het bepalen van de financiële waarde van dergelijke natuurlijke hulpbronnen. In een eerdere periode als minister was hij voornemens een snelweg aan te leggen door een ander uniek gebied. Dit ging toen uiteindelijk niet door omdat gevreesd werd voor Europese boetes.

Galatée-117-ET-0113-1740x1160

Hij wil nu toestaan dat in de hoeveelheid te kappen hout door het staatbosbeheer ruim mag verzesvoudigen. Als 'excuus'  wordt aangevoerd dat dit is om dennen te kappen die te maken hebben met een plaag van een schorskever. Het gaat echter ook over de unieke en vaak al eeuwen oude eiken, beuken en ander uniek loofhout.

Op zich is houtvesterij voor het gebied niet uniek. Op gedetailleerde kaarten van het gebied valt, buiten het daadwerkelijk oerbos, het raster op van bospaden die om kilometer en haaks op elkaar staand het gebied opdeelt in keurige vierkantjes van een vierkante kilometer. Toch wordt gevreesd dat de nu beoogde schaalgrootte onherstelbare schade gaat aanrichten.

One World wil polshoogte nemen

De organisatie ' One World'  heeft bij monde van Ernst Jan Stroes veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond Puszcza Białowieska die hier zijn na te lezen. De organisatie is een crowdfundingactie gestart om zelf dit najaar ter plaatse polshoogte te gaan nemen. Onder de donateurs worden twee kaarten verloot voor de film 'Les Saissons' / 'Królestwo'.

Galatée-402-AG-9977-1740x1160

Het is hopen dat alle protesten en de film kunnen helpen om de besluitvorming terug te draaien en dit unieke stuk natuur te behouden voor volgende generaties.

De foto's bij dit artikel zijn beelden van de film.

Galatée-727-MR-117-Modifier-1740x1160

De locatie van Puszcza Białowieska op Google Maps

Bekijk de hele film

De hele film is sinds maart 2017 ook op YouTube te vinden al vragen we ons af of dit een officiële release is:

Reacties zijn gesloten.