Aanhouding activiste in Polen roept vragen op

Aanhouding activiste in Polen roept vragen op

In de Volkskrant bericht Iris Koppe over de aanhouding van activiste Elżbieta Podleśna die vorige week nog in België en Nederland was voor bijeenkomsten van Amnesty International.

Het Laatste Nieuws uit België legt een link tussen deze aanhouding en haar bezoek:

“De Poolse mensenrechtenactiviste Elżbieta Podleśna is na een bezoek aan België en Nederland verschillende uren vastgehouden door de Poolse autoriteiten. Bij een huiszoeking vond de politie posters van de Maagd Maria met een regenboogaureool die symbool is van de LHBTI. De vrouw wordt nu verdacht van ‘belediging van religieuze overtuigingen’. Amnesty International meent dat het activisme van Podleśna de enige reden is voor haar arrestatie.”

Ook in een uitgebreider artikel op MO.be wordt de link gelegd.

De bijeenkomst in Gent had als titel ‘Het einde van de Poolse Rechtstaat?’ en de vraag is nu in hoeverre met deze aanhouding in Polen nu het antwoord is gegeven op deze vraag.

Regenboog Madonna

De genoemde poster (zie afbeelding bij dit bericht) toont het Poolse symbool van de katholieke kerk: De Zwarte Madonna uit Częstochowa, een bedevaartsoord voor vele Poolse katholieken die zijn hoogtepunt kent in de zomer rond Mariahemelvaart. Mocht u dan op weg zijn in Polen kijk dan niet verbaasd op als u hele groepen wandelaars langs de weg aantreft, op weg naar Częstochowa. Vaak dragen ze luidsprekers bij zich waaruit religieuze liederen klinken die worden meegezongen.

De leider van de Pools conservatieve regeringspartij PiS heeft de uitspraak gedaan: “Je hand verheffen tegen de katholieke kerk is je hand verheffen tegen de Poolse staat”. Dit heeft hij gedaan in reactie op een kritische toespraak van Leszek Jażdżewski, de redacteur van de liberale maandblad ‘Liberté!’, waarin deze vaststelde dat door pedofilieskandalen en de constante zelfverrijking het instituut van de katholieke kerk in Polen zijn morele autoriteit heeft verspeeld. De uitspraak van Kaczyński en de aanhouding van Elżbieta Podleśna maken duidelijk dat de voor ons gebruikelijke scheiding van kerk en staat in Polen afwezig is of op zijn best flinterdun.

Scheiding der machten

De scheiding van de wetgevende en de rechterlijke macht ligt in Polen al onder een vergrootglas en is al menigmaal de aanleiding geweest voor oproepen vanuit de EU in Brussel gericht aan de regering in Polen. Dit ging dan vooral over de afhankelijkheid van de Poolse rechtspraak (https://www.poleninbeeld.nl/maatschappij/politiek/poolse-hervorming-van-de-rechterlijke-macht-teruggedraaid-maar-regering-houdt-voet-bij-stuk-aangaande-conflict-met-brussel/ ).

De aanhouding van Elżbieta Podleśna roept vragen op over de onafhankelijk van het Openbaar Ministerie en de Openbare aanklagers. Dit begint al bij het feit dat Podleśna een van de vrouwen is die wordt aangeklaagd omdat ze in 2017 de Onafhankelijksmars op 11 november verstoord zou hebben. Deze vrouwen vroegen met vreedzaam protest aandacht voor de rechtsradicale groepen die aan deze mars deelnemen. Waar de vrouwen wel voor de rechtbank moesten verschijnen zijn er van de omstanders die hen fysiek belaagden geen mensen aangeklaagd.

Ook deze recente aanklacht roept sterk de suggestie op van een politiek gemotiveerde aanval. Zeker tegen de achtergrond dat deze verkiezingen in Polen de LHBTI’ers inzet lijken te zijn van de strijd tussen regering en oppositie.

Tekenend is misschien wel dat volgens Podleśna een van de agenten betrokken bij haar aanhouding zich voor deze actie verontschuldigde en, omdat haar telefoon bij de huiszoeking was ingenomen, haar op zijn eigen telefoon haar advocaat liet bellen.

Vragen

Natuurlijk is een artikel als deze (of die in de verschillende kranten) te kort om recht te doen aan alle ontwikkelingen, de nuances et cetera maar het zijn wel gebeurtenissen die zorgen wekken. Het plaatje is namelijk breder en daarmee ook complexer. Zo opende vorige week het journaal van de door de regering gecontroleerde staatstelevisie de aanval op Donald Tusk naar aanleiding van een toespraak die hij in Polen hield. Reden voor filosofe Alicja Gescinska om haar zorgen te uiten op Facebook.

Al deze signalen bij elkaar roepen heel veel vragen op over de gang van zaken in Polen.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.