Nieuws in vogelvlucht uit ‘het centrum van Europa’

Nieuws in vogelvlucht uit 'het centrum van Europa'

Nieuws van afgelopen dagen in vogelvlucht.

Veteraan overleden

Helaas bereikte ons het droeve nieuws dat een van de veteranen van Driel is overleden: Marian Zoilowski. Geboren in 1921 werd hij door de Russen gevangen gezet in de goelag bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Sovjet-Unie in het geallieerde kamp kwam in 1941 werd hij vrijgelaten en kwam hij via het Midden-Oosten in Schotland om daar getraind te worden als Parachutist. In september 1944 landde hij bij Driel. Zoilowski overleed op de leeftijd van 100 in zijn woonplaats Toronto, Canada.

Bron: Gelderlander

Joodse voorwerpen gevonden in Łódź

Bij renovatiewerkzaamheden in Łódź zijn rond de 400 Joodse voorwerpen gevonden bericht Gazeta Wybrocza. Deze verzilverde gebruiksvoorwerpen zijn waarschijnlijk verborgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kandelaars zijn door de locale Joodse gemeenschap bij de afgelopen Chanoeka gebruikt voor het eerst na 80 jaar.

Het centrum van Europa verschuift

Deze kop is niet letterlijk. Volgens onderzoek in 1775 in opdracht van de Poolse koning Stanisław August ligt het centrum van Europa in Suchowola. In de Volkskrant een artikel hierover en hoe met de oorlog in de Oekraïne het besef groeit dat Europa verder naar het oosten rijkt dan we altijd dachten. Daarmee is Polen ook politiek meer een meer het centrum.

Świdnik van anti-LHBTI naar anti-discriminatie

Świdnik was een van de gemeenten die een anti LHBTI-verklaring uitgaf. Hierdoor verloren ze fondsen uit Noorwegen. Notes from Poland bericht dat ze hun statement hebben vervangen door een anti discriminatie verklaring.

Nieuw op Netflix

Op Netflix verschenen afgelopen week weer wat Poolse producties. Zo is er het tweede seizoen van de succesvolle serie Sexify over een studente die een sex-app ontwikkeld.

Van een ander kaliber is de film Illusion, over een moeder die op zoek gaat naar haar verdwenen tienerdochter. De hoofdrol is voor Agata Buzek.

Voor de geschiedenisliefhebbers

Op Historiek Net verscheen een artikel over de zoektocht naar Lebensraum van Nazi-Duitsland. Een gedachtengoed waardoor de naziterreur in Polen een vele malen grimmiger karakter had dan de bezetting in Nederland.

Een veel leuker verhaal om te lezen is dat van beer Wojtek waarover Bibi Dumon Tak het mooie boek soldaat Wojtek schreef. Wij schreven eerder al over Wojtek en nu is ook op Historianet een artikel verschenen.

Reacties zijn gesloten.