Marchantlezing 2018: Anne Applebaum – Democracy and Disinformation

Marchantlezing 2018: Anne Applebaum – Democracy and Disinformation

Op 21 februari verzorgt de Amerikaanse historicus, en partner van de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Anne Applebaum de Marchantlezing. De lezing wordt gehouden in Tivoli in Utrecht en is inmiddels uitverkocht.

Het thema van de lezing en de inleiding op de site van de lezing zijn ook van toepassing op de situatie in Polen:

Door de opkomst van het populisme en de hernieuwde assertiviteit van Rusland dreigen liberale waarden onder druk komen te staan. Welke rol spelen propaganda en ‘fake news’ hierbij? Wat zijn de gevolgen voor de toekomst van Europese democratieën? En hoe gaan we hiermee om? 

De Marchantlezing

De lezing is een initiatief van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het Wetenschappelijk bureau van de D66. Elk najaar belicht een internationale spreker in de Marchantlezing een element uit het sociaal-liberale gedachtegoed. Dit verzorgt Anne Applebaum de lezing met een coreferaat door Marietje Schaake. Zij is sinds juli 2009 namens D66 en binnen de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa lid van het Europees Parlement.

Anne Applebaum

Anne Applebaum is professor aan de London School of Economics, columnist van de Washington Post (lees hier haar bijdragen) en won met haar boek Goelag de Pulitzer Prize voor non-fictie. Haar meest recente boek Red Famine krijgt lovende recensies en de Nederlandse vertaling verschijnt begin volgend jaar bij Ambo|Anthos.

"Until you have seen for yourself how 21st-century disinformation works, you laugh at the very idea of it. Once you have understood its power, you stop laughing."
Anne Applebaum

Anne Applebaum is getrouwd met Radek Sikorski, voormalig minister van Buitenlandse Zaken (2007-2014) in de toenmalige regering van Premier Tusk. Dit, en het feit dat ze in Polen woont, zorgen ervoor dat ze ook een meer dan gemiddeld inzicht heeft in de situatie in Polen. Mogelijk dat dit dan ook aan bod komt in de lezing. Niet in de laatste plaats omdat in Polen de nationale TV meer en meer gezien wordt als 'propaganda kanaal' voor de huidige Poolse regering (zie NOS item over dit onderwerp).

Op 2 februari schreef Applebaum in de Washington Post over de Poolse wet die het strafbaar stelt om concentratiekampen als 'Pools' aan te duiden: "The stupidity and unenforceability of Poland’s speech law"

Reacties zijn gesloten.