Pools als vreemde taal?

Pools als vreemde taal?

Na een eerder gemaakte film over het voordeel van meertaligheid heeft Stichting Lokomotywa nu een film gemaakt die Pools als vreemde taal moet gaan promoten. De film heeft als titel: 'Waarom Pools leren in Nederland een goed idee is!'en schetst 5 redenen om Pools te leren.

We vroegen de voorzitter van de stichting, Bożena Kopczyńska, wat we kunnen gaan zien in de film: "In deze film vertellen verschillende Nederlanders hoe de Poolse taal je leven kan verrijken. Thema’s als: meer kansen op de arbeidsmarkt als je de taal spreekt, zowel in Polen als in Nederland, komen aan bod. Ook de Poolse literatuur en Polen als vakantieland worden besproken. Nederland investeert al jaren miljarden euro’s in Polen en er komen steeds meer Poolse bedrijven en mensen naar Nederland. Al sinds de 12e eeuw is er een hechte band en gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Polen. Met de film willen we een grotere bekendheid geven aan de Poolse taal in Nederland en beide landen nog dichter bij elkaar brengen. Aan het woord komen onder andere een van de honorair consuls voor Polen in Nederland, een Nederlandse vlogger uit Gdansk, een student Pools op de UvA, een 'Senior Advisor Internationalisation' van een scholenstichting in Amsterdam, directeur van een bedrijf die 1000 Polen in dienst heeft, etc…"

En wat wil ze nu bereiken na de eerdere film meertaligheid? "De bedoeling van deze film is om Pools als vreemde taal te introduceren in middelbare scholen – eigenlijk de eerste stap in een lange traject."

De filmpremière met aansluitend paneldiscussie

De filmpremière is op dinsdag 15 januari om 17 uur met aansluitend een paneldiscussie. Het panel wordt gevormd door personen die ook in de film aan het woord komen.

De opleiding Russische en Slavische Studies aan de Universiteit van Amsterdam ondersteunt het idee van de stichting en stelt de Doelenzaal ter beschikking voor dit evenement. Na afloop is er een borrel met Poolse hapjes en drankjes. Het programma is:

  • 17.00-17.15 uur: inloop
  • 17.15-17.30 uur: filmpremière
  • 17.30-18.30 uur: paneldiscussie met vragen uit de zaal
  • 18.30-19.30 uur: borrel en napraten

Het adres van de Doelenzaal van de Universiteit van Amsterdam is Singel 425, 1012 WP Amsterdam.

Meer informatie, onder andere over hoe u de première kan bijwonen leest u in de uitnodiging (pdf).

Reacties zijn gesloten.