Gdańsk, een alternatief voor Amsterdam

Gdańsk, een alternatief voor Amsterdam

Als je iemand, bijvoorbeeld een Brit, geblinddoekt los laat in Gdańsk is het heel begrijpelijk dat hij op het eerste gezicht kan denken dat hij in Amsterdam is: Kanalen en trapgevels. Reden voor een journalist van de Telegraph om Gdańsk als alternatief te opperen. Het is trouwens niet de eerste keer dat ze Gdańsk promoten, toen samen met Wrocław.

Drukte in Amsterdam

In Amsterdam wordt regelmatig gemopperd over het grote aantal toeristen wat ten koste zou gaan van het woongenot. Blijkbaar zijn deze geluiden ook doorgedrongen tot het buitenland. Een journalist van de Telegraph, zelf woonachtig in Amsterdam, komt voor toeristen met alternatieven. Zeven alternatieven, vijf in Nederland en twee in het buitenland die allemaal een specifieke eigenschap met Amsterdam gemeen hebben. Als het de toeristen gaat om de architectuur dan wordt Gdańsk naar voren geschoven.

Kanalen en trapgevels

Dat Gdańsk uiterlijke overeenkomsten vertoont met Amsterdam is niet verwonderlijk. Hoewel de Gouden Eeuw van Nederland altijd gekoppeld wordt aan de handel van de VOC met Indië is een groot deel van het fortuin verdient op een andere handel met de oost, namelijk die met handel met landen rond de Oostzee.

Moedernegotie en Hanze

Het belangrijkste product wat verhandeld werd was graan. Deze handel wordt de moedernegotie genoemd. Voor meer achtergrond informatie verwijzen we naar het artikel De moedernegotie: Handel met Oostzeegebied bracht meer rijkdom dan de VOC van het Historisch Nieuwsblad. Ook wordt wel beweerd dat Amsterdam daarmee niet alleen overdrachtelijk gebouwd is op deze handel. Ook hout voor de heipalen onder de panden in Amsterdam komt uit die regio.

Veel van deze handel liep via de Hanzesteden, een van oorsprong Duits verbond van samenwerkende steden in de handel en daarmee een gezamenlijke rechtspraak. Danzig (of in het Nederlands Danswijk en nu dus Gdańsk in het Pools) was één van die toen Duitse steden. Andere nu Poolse steden die onderdeel uitmaakte van de Hanze zijn Wrocław (toen Breslau), Toruń (Thorn, geboorte stad van Kopernicus), Krakow (Krakau), Słupsk (Stolp), Szczecin (Stetting) en Elbląg (Elbing).

De uiterlijke overeenkomsten

Met de handel in goederen ontstond ook migratie. Bijvoorbeeld handelaren die dichter naar de bron toe verhuisden om meer grip te krijgen op de inkoop/aanvoer. Ook ideeen over kunst en architectuur werden geexporteerd. Daardoor kan het gebeuren dat een stad als Gdańsk qua huizenbouw sterk lijkt op Amsterdam.

En daar rondlopend kan het zo maar zijn dat ook je oren zich 'thuis' voelen als je een carrillon hoort. De huidige, Poolse beiaardier van de Dom van Utrecht heeft daar onder andere het vak geleerd.

Natuurlijk heeft de stad meer te bieden. Zo is er ook architectuur met Duitse invloeden, is er de bekende hijskraan (zie foto), is het de stad waar de eerste schoten werden gelost van de Tweede Wereldoorlog en is het de geboorteplaats van de vakbeweging Solidarność,met als boegbeeld Lech Wałęsa, die het communisme ten val bracht. Ook is het mogelijk om een uitstapje te maken naar Sopot of het strand van de Oostzee.

Voor Engelsen misschien reden genoeg om te kiezen voor Gdańsk als alternatief voor Amsterdam. Voor Nederlanders een interessante vakantiebestemming of voor een weekendje weg. Er zijn direct vluchten vanaf schiphol.

Gdańsk is vanaf Amsterdam te bereiken met KLM en bijvoorbeeld vanaf Eindhoven met Wizzair en een hotel is natuurlijk snel geboekt via Booking.com.

foto van trapgevels via Pexels.

Reacties zijn gesloten.