fbpx

Elektronisch tol betalen is verplicht met e-TOLL

Reis je binnenkort met de auto naar Polen? Let dan hierop: Op de Poolse snelwegen moet je tol betalen. Dit geldt voor de snelweg naar Warschau (de A2) en die naar Krakau (de A4).

Twee tolsystemen

Het betalen van tol kon tot voor kort aan tolpoortjes op de snelweg. Op de A2 naar Warschau zijn twee systemen.

  • Een systeem waar je een kaartje trekt aan het begin van een traject of bij de oprit en waar je aan het einde of bij een afrit moet afrekenen.
  • Een systeem waar ze op een strategisch punt een poortje hebben waar je gelijk betaald.

Tol betalen via e-TOLL

Het eerste systeem tussen Konin en Stryków op de A2 en ook de tol tussen Wrocław en Sośnica op de A4 is nu vervangen door een verplicht digitaal systeem, e-TOLL. Een speciale site die beschikbaar is in verschillende talen geeft uitleg over het systeem. Ook is het nodig om een app te installeren. Hierop moet je aangeven wanneer je het stuk snelweg wilt gebruiken. Ook kan je met de app de tol te betalen met credit card of BLIK (een Pools mobiel betaalsysteem). een gekocht ticket is 48 uur geldig. Het hele traject op de A2 kost PLN 9,90 (ongeveer € 2,10) en het hele traject op de A4 kost PLN 16,20 (ongeveer € 3,50).

Nederlands kenteken? LET OP!

Als je de auto aanmeldt in de app moet je oko het land opgegeven waarin je kentteken is geregistreed. Doe je dit in de Poolse taal, dan vind je Holandia gemakkelijk. Doe je dit in het Engels? Dan is het echt even zoeken. De lijst is vermoedelijk alfabetisch gesorteerd op basis van de Poolse vertaling. Zo staat 'Netherlands' na Haiti, Spain (Hiszpania in het Pools) en voor Honduras en Hong Kong in de Engelse lijst (gecheckt op 15 december 2022).

Schermafbeelding van de app

Meer weten over de tol?

Voor de Engelstalige uitleg klik hier of bekijk onderstaande video en dopwnload de app bij Google of Apple. Geen zin om ene app te installeren? Bestel dan online uw e-ticket.

Doorrijden

Hoewel het op spitstijden soms behoorlijk kan vastlopen bij de tolpoortjes was het over het algemeen goed doorrijden. Wel moest je natuurlijk twee keer stoppen. Een keer om het kaartje te trekken en een tweede keer om af te rekenen. Dit vervalt nu met e-TOLL. Er staan nog wel poortjes en ter plekke geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.

Grote kans dat ze hier ook op handhaven dus laat het gaspedaal tijdig los om te voorkomen dat je behalve tol ook nog een boete moet betalen.

Reacties zijn gesloten.