fbpx

Vriendschapsbanden met Konstancin-Jeziorna in burgerhanden

Vriendschapsbanden in burgerhanden

In 2019 werd door de gemeente Leidschendam-Voorburg na bijna 30 jaar de stedenband met Konstancin-Jeziorna opgezegd. Dit ging met enige commotie gepaard. Volgens de stichting die de stedenband invulling gaf, verdiende de wijze waarop dit met Polen is gecommuniceerd geen schoonheidsprijs. Volgens B&W was het concept van jumelages achterhaald. Tegelijkertijd eindigde ook de banden met Hranice (Tsjechië), en Temecula (VS).

In de periode dat de banden formeel waren, zijn veel gezamenlijke projecten uitgevoerd op het terrein van onderwijs, sport, muziek en artistiek. Resultaten van deze stedenbanden zijn terug te zien in het straatbeeld. Naast het winkelcentrum (Shopping Mall of the Netherlands) ligt de Konstancin-Jeziorna vijver. Hier is ook het beeld Moed van Marek Lukasik, inwoner van Konstancin, terug te vinden. Een borstbeeld dat zich lijkt te ontworstelen aan de steen waaruit hij is gehouwen. In Voorbrug, in het park 'Vreugd en Rust', staat het beeld Between Us van Dorota Buczkowska. Beide beelden zijn in 2006 onthuld bij het 15-jarige bestaan van de stedenband.

In de natuur-speeltuin Rusthout staat een waterpomp. Deze pomp is geschonken door de werkgroep 'stedenband' en verwijst naar de minerale bron die geleid heeft tot het ontstaan van het kuuroord Konstancin-Jeziorna. Tot slot ligt het servicekantoor van de gemeente aan het "Konstancin-Jeziorna-pad".

Blijvende burgercontacten

Ter herinnering aan de start van de vriendschapsbanden zijn twee informatiepanelen bij de vijver en de pomp vernieuwd. Deze zijn vrijdag 10 september in aanwezigheid van een delegatie van de Poolse ambassade onthuld. Ook dit weekend nemen jonge Poolse musici deel aan het Huygens Muziek festival (lees Huygens Muziekfestival met Pools talent). Bij de onthulling van de borden was oud-burgemeester De Vreeze aanwezig die 30 jaar geleden de overeenkomst van vriendschap met Konstancin heeft ondertekend.

Onlangs is in de gemeente een burgercomité gevormd dat meer onderzoek wil doen naar de betekenis van Prinses Marianne die in Voorbutg en in Camienz (Polen) woonde. In het museum in Voorburg wordt veel aandacht aan deze prinses besteed.

De contacten worden daarmee nog steeds onderhouden door de stichting stedenbanden. Meer informatie vindt u (op termijn) op hun website.

Foto van het bord en van het beeld Moed via de stichting
Het vernieuwde bord bij de vijver

Reacties zijn gesloten.