fbpx

Is een dwarslaesie te behandelen?

In 2012 opereerden artsen in Wrocław een man met een dwarslaesie. Een dwarslaesie waardoor hij vanaf zijn borst verlamd was. Doel van de operatie? Zijn verlamming opheffen en in 2014 kwam het nieuws naar buiten dat deze man, Darek Fidyka, kon lopen.

Nu zoeken artsen van het 'Walk Again Project' twee dwarslaesie patiënten om deze wijze van behandeling aan de ultieme test te onderwerpen en ook dwarslaesie patiënten uit Nederland komen voor deze behandeling in aanmerking.

Wat is de behandeling?

De behandeling richt zich erop om de onderbreking van het ruggenmerg te overbruggen. Niet met technische middelen maar met behulp van lichaamseigen weefsel. Dit weefsel komt uit de neus. Het gaat om de bulbus olfactorius of reukkolf. Dit orgaan bevat speciale cellen die als lijdraad dienen voor de zenuwcellen die zich in dit orgaan continue vernieuwen.

wijze waarop dwarslaesie is behandeldIn de behandeling is een reukkolf van Fidyka verwijderd en zijn genoemde cellen boven en onder de breuk in het ruggenmerg geïnjecteerd. Vervolgens zijn zenuwvezels uit de enkel gebruikt om het gat van een kleine centimeter te overbruggen. Door de speciale cellen uit de neus zijn verbinden ontstaan tussen deze vezels en het ruggenmerg en is de breuk overbrugt. Hierdoor is er weer een verbinding tussen het onderlichaam en de hersenen en wel in twee richtingen. Van de hersenen naar de spieren om deze aan te sturen en van de gevoelszenuwen terug naar de hersenen.

De volgende stap in de ontwikkeling

Leider van het project in Wrocław is Dr. Paweł Tabakow. Als volgende stap in het onderzoek is het team op zoek naar twee patiënten waar de ruggenmerg volledig doorsneden is, bijvoorbeeld als gevolg van een meswond. De doelstelling is om dan bij deze twee patiënten, net als bij Fidyka, de behandeling uit te voeren. Als ook dan de behandeling effect heeft, is dit een bewijs dat de behandeling effectief is.

Dwarslaesie patiënten wereldwijd kunnen in aanmerking komen voor de behandeling. Voorwaarde is dat ze voldoen aan de medische criteria, zich drie jaar lang in Wrocław willen vestigen en zich willen onderwerpen aan zware fysiotherapie. Voor en na de behandeling. Ter beeldvorming, vier jaar na zijn transplantatie doet Darek Fidyka 5 uur therapie per dag!

Deelnemen aan het onderzoek?

Via de website van het 'Wrocław Walk Again Project' kunnen mensen die deel willen nemen aan het onderzoek  zich kunnen aanmelding. Het onderzoek, dat £250,000 per patient kost, wordt betaald door de Nicholls Spinal Injury Foundation (NSIF). Een liefdadigheidsinstelling opgericht door chef David Nicholls nadat zijn 18-jarige zoon verlamd raakte vanaf de nek door een zwemongeluk.

Een onafhankelijk team van artsen uit Groot Brittannië zal het onderzoek monitoren.

Dit bericht is een samenvatting van een uitgebreid artikel op de site van de BBC.

Reacties zijn gesloten.