Boeken ter inspiratie

Boeken ter inspiratie

In maart 2022 organiseerden we samen met Stadsverkenningen een drieluik van lezingen over Polen. In drie lezingen onder de titel Dynamisch Polen kwam de geschiedenis van het land en de actualiteit uitgebreid aanbod. In alle lezingen werden boeken benoemd. Deze pagina geeft een overzicht van de genoemde titels aangevuld met andere leestips.

We linken waar relevant naar bol.com zodat u ze, bij interesse, gelijk kan bestellen.

Woensdag 9 maart: Waar ligt Polen? 

Christian Noack, universitair docent Oost-Europese studies UvA nam ons in vogelvlucht mee door de geschiedenis van Polen en de veranderende landsgrenzen door de eeuwen heen. De volgende titels waren zijn suggestie voor hen die zich verder willen verdiepen:

  • Lukowski, Jerzy (Jerzy Tadeusz), and Hubert. Zawadzki. A Concise History of Poland. Cambridge [etc: Cambridge University Press, 2001. Paperback en e-book zijn verkrijgbaar via bol.com.
  • Prazmowska, Anita. Poland : a Modern History. London: I.B. Tauris, 2012. Paperback en e-book zijn verkrijgbaar via bol.com.

In dit artikel op onze site vindt u een animatie van de verschuivende grenzen van Polen door de jaren heen.

De roman, Polen, van de Amerikaanse auteur James Mitchener is bij bol.com alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Kort aangestipt is de Britse historicus Norman Davies. Hij schreef meerdere boeken over de geschiedenis van Polen (bijvoorbeeld Heart of Europe) en specifieke perioden (bijvoorbeeld White Eagle, Red star over de Pools Russische oorlog van 1919-1920 en Rising '44 over de opstand van Warschau).

Ook de historicus Adam Zamoyski schreef over de Poolse geschiedenis. Hijzelf stamt uit een Pools adelijk geslacht. In de buurt van Zamość (Unseco werelderfgoed) is hun paleis een geliefde trekpleister voor toeristen. Van zijn hand zijn Poland: a History en Warsaw 1920.

Wilt u meer weten over de leiders Piłsudski en Dmowski in de jaren na de Eerste Wereldoorlog? Lees dan dit artikel op onze site: De eerste jaren van Polen na 1918.

Van de besproken dichter Adam Miczkiewicz is weinig in het Nederlands beschikbaar. Via bol.com en amazon.de zijn Engelse en Duitse vertalingen te vinden van bijvoorbeeld Pan Tadeusz. In 2000 is van Pan Tadeusz een film gemaakt met dezelfde titel van regisseur Andrzej Wajda en muziek van Wojciech Killar.

Woensdag 16 maart: Polen op zoek naar zijn identiteit. 

Deze tweede lezing werd gegeven door Pieter van Os, journalist NRC Handelsblad, auteur van o.a. het prijswinnende boek Liever dier dan mens. Dit boek bevelen we van harte aan en is uiteraard verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of via bol.com.

Pieter nam ons mee in zijn indrukken van Polen die hij opdeed in de vier jaar dat hij in Polen verbleef. Hij gaf aan hoe je die indrukken kan duiden in de historische context van een land dat vanuit het communisme via de shocktherapie van Balcerowicz de weg vindt in de combinatie van kapitalisme en liberalisme.

Pieter publiceerde met regelmaat zijn artikelen ook op onze website. Hier de meest relevante gekoppeld aan zijn lezing:

Voor alle artikelen van zijn hand op onze site klik hier. Voor zijn werk op de site van de Groene Amsterdam, klik hier.

Tijdens de lezing kwam de multi etniciteit van Polen aan bod. Voor een indruk van de vooroorlogse jaren in Warschau met de strijd tussen de verschillende bevolkingsgroepen is de roman De Koning van Twardoch een aanrader. Hierin komt ook het nationalisme aanbod wat Christian aanstipte in zijn lezing.

Pieter zelf schreef, op basis van een van de hoofdstukken uit zijn boek het interessante artikel over nationaliteit: De lessen van de tutejszy’s , de ‘van-hiers’ of kijk deze video van iets meer dan tien minuten:

Verder in de lezing en de aansluitende vraag en antwoord genoemde boeken:

Woensdag 23 maart: Polen en de Europese Unie

De derde en laatste lezing stond stil bij de verhoudingen tussen Polen en de EU. Deze werd gegeven door Jeroen Kuiper, journalist en auteur van o.a. Polen, geen land van fietsers en vegetariërs. In vogelvlucht schetste Jeroen nogmaals het historische perspectief met in meer detail dan in de eerste twee lezingen de geschiedenis van de onafhankelijkheid in 1918 tot nu.

Jeroen had zelf nog twee concrete tips voor boeken die we hier zouden vermelden. Het zijn (in het Duits):

  • Polen verstehen (Gerhard Gnauck), 2018
  • Als die Deutschen weg waren: was nach der Vertreibung geschah (Adrian von Arburg u.A.) 2007

De onderstaande bullets betreft aanvullende leestips en informatie:

Enigzins 'off topic' kwam tijdens de presentatie het boek De verdwenen piano's van Siberie ter sprake.

Films en series

Natuurlijk zijn films ook een goede manier om kennis te maken met de Poolse geschiedenis. Sommige zijn beschikbaar via Netflix. Chronologisch qua periode die de film aanstipt zijn dit:

  • The Legions: Over de Poolse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog;
  • Kamerdyner: Over de Kaszubi, een bevolkingsgroep in het noorden van Polen in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog;
  • The art of loving: Het verhaal van Michalina Wisłocka, gyneacoloog, seksuoloog. Ze schreef de eerste gids met sexuele voorlichting in communistisch Polen;
  • Jerzy Popiełuszko: Documentaire over de door de geheime dienst vermoorde priester;
  • Jurek: in de jaren tachtig waren Poolse klimmers toonaangevend in het Alpinisme. Deze documentaire vertelt het verhaal van de bekendste en meest succesvolle Jurek Kukuczka;
  • Smolensk: Fictie (en ook nog een slecht gemaakte film) over de complottheorie dat de Russen het vliegtuig van de Poolse president zouden hebben neer laten storten.