fbpx

Tentoonstelling tekeningen Marian Kołodziej: “Labyrinten. Geheugenprints.”

Tentoonstelling tekeningen Marian Kołodziej: "Labyrinten. Geheugenprints."

Op zaterdag 13 januari wordt in History Land in Hellevoetsluis een tentoonstelling geopend met tekeningen van kunstenaar Marian Kołodziej (1921-2009).

Kołodziej was een van de eerste gevangen in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hij overleefde dit, en enkele andere kampen, maar vermeed het onderwerp lange tijd.

Negatieven van het geheugen

Naar aanleiding van de woorden van de Poolse dichter Zbigniew Herbert “Je overleefde niet alleen om te leven. Je hebt nog maar weinig tijd en er moet een getuigenis afgelegd worden.” ontstond op latere leeftijd het kunstwerk „Klisze pamięci – labirynty”.

Het kostte de kunstenaar meer dan 15 jaar om het te maken. Het kunstwerk is te zien in Harmęże een paar kilometer van het voormalige nazi-concentratiekamp.

In het Engels heeft het werk de titel "Negatives of Memory. Labyrinths". Onderstaande video is voorzien van ondertitels:

Onderstaande video is een trailer van een documentaire met muziek van onder andere pianist Marek Zebrowski:

Officiële opening

De officiële opening van de tentoonstelling is om 13:00 door de ambassadeur van de Republiek Polen dhr. Marcin Czepelak en de burgemeester van de Hellevoetsluis mevrouw Milene Junius.

Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, neem dan contact op met de ambassade: tot en met 11 januari via: natalia.zweekhorst@msz.gov.pl

Historyland is te vinden aan de Ravenseweg 11c, 3223 LM  Hellevoetsluis en is open  woensdag- t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 11 februari.

Initiatief van Teo Veerman

Mede-organisator van de tentoonstelling is Teo Veerman uit Hellevoetsluis. Sinds hij via een vriendin kennismaakte met het land is hij een warm pleitbezorger van Polen.

Behalve deze tentoonstelling heeft hij bijvoorbeeld ook een klein monumentje opgericht voor twee in het verkeer omgekomen jonge Poolse mensen. Beluister het verslag hierover op radio Rijnmond:

Afbeeldingen:
Kunstenaar via Pope2016
Teo Veerman via Radio Rijnmond
Kunstwerk via Wikipedia.

 

Reacties zijn gesloten.