De culturele binnenplaats – ook online

De culturele binnenplaats - ook online

De culturele binnenplaats is een reeks zomerevenementen. Op vrijdagavonden in juli en augustus organiseert Narodowe Centrum Kultury bijeenkomsten op de binnenplaats van het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed.

Rode draad van dit jaar is de relatie: Meester-Leerling. Voor iedereen die op vakantie is in Polen of anders daar verblijft: Registratie is verplicht voor alle concerten en workshops! Voor iedereen in Nederland: De concerten worden via een livestream aangeboden op het YouTube kanaal en de Facebookpagina van NCK.

Behalve jazz komt bijvoorbeeld ook folk en elektro aanbod.

Kijk live!

Zorg dat je live meekijkt, op het YouTube kanaal en de Facebookpagina!

De opnames zijn daarna niet meer online beschikbaar!

31 juli: Lombard | NaVi feat. Grzegorz Wilk

Na de eerder concerten waarin jazzmuziek de boventoon voerde is vanavond de beurt pop-rock.

De band Lombard draait, in verschillende bezettingen al mee sinds 1981 met als lead Grzegorz Stróżniak. De componist, arrangeur, zanger en toetsenist geeft de band een pop-rock karakter. Hij combineert gitaar met de mogelijkheden van keyboards en elektronica. Samen met zangeres Marta Cugier van de band vormen ze sinds 1999 een uniek duo op en buiten het podium.

De band NaVi bestaat sinds 2010. Ze spelen pop-rockmuziek met elementen van jazz, blues en funk. Kenmerkend voor de band zijn melodieuze stukken met harmonieuze achtergrond muziek en een rijk en gevarieerd gitaarspel.

Grzegorz Wilk is zanger, acteur, componist en songwriter. Hij is winnaar van de TV-talentenshow 'Szansy na sukces'(Kans op succes). Verder is de voormalig solist en acteur van het Wrocław Music Theatre Capitol en zingt in het TV-spelprogramma 'Jaka to melodia?' (Welke melodie/liedje is het?). Hij werkte onder meer samen met Leszek Możdzer die op 17 juli op trad in deze serie.

24 juli: Wojtek Mazolewski Trio – projekt „Komeda”

Deze vrijdagavond staat het muziekfenomeen Wojtek Mazolewski met een trio op de buhne. Deze bassist, geboren in Gdansk, en speelt zowel de elektische basgitaar als de contrabas. Hij had de band Pink Freud en een quintet met zijn naam. Hiervan zijn opnames te beluisteren op YouTube.

Wojtek combineert het geluid van jazzmeesters en met elektronica
en hedendaagse inspiratie. Te horen zijn echo's van de muziek van Miles Davis, Erik Dolphy, Led Zeppelin, Red Hot Chili Peppers, Nirvana en Aplex Twin. Deze vrijdagavond komt de magie van Krzysztof Komeda's werk, een naam die verder weinig introductie behoeft bij volgers van de Poolse jazz!

17 juli: Leszek Możdżer in dialoog met klassieke muziek

Voor onze volgers een bekende naam voor dit concert: Leszek Możdżer. Als pianist en componist heeft hij een belangrijke plaats binnen de Poolse jazz-scene. Met samenwerkingen in binnen- en buitenland weet hij een breed publiek aan te spreken, ook in Nederland.

Ook het klassieke genre, waarin hij ook is opgeleid, is hem niet vreemd en afgaande op de aankondiging van het concert, mogen we verwachten dat hij deze vrijdagavond zijn specifieke jazz-stijl met de klassiek vervlecht.

10 juli: Marcin Masecki / Paweł Janas

„Marcin Masecki speelt Thelonious Monk"

Marcin Masecki is tijdens zijn opleiding sterk beïnvloed door een van de bekendste personages uit de jazz geschiedenis: Thelonious Monk (1917-1982). Het concert is een eerbetoon aan een van zijn belangrijkste docenten.

Paweł Janas „Buttonhacker”

De veelzijdige geluidskwaliteiten van de akoestische accordeon vormen de s basis voor tijdloops. Paweł Janas combineert dit met een vocoder die het geluid elektronisch verandert. Zo ontstaat er muziek die - volgens de site van NCK - verfijnd, licht, vitaal is en dicht bij filmmuziek ligt.

Reacties zijn gesloten.