fbpx

Pools Design voor het interieur

Pools Design voor het interieur

Het interieur tijdschrift Elle Decoration heeft onder de titel 'Ready to Rock' een artikel over de woonbeurs Warsaw Home en de opkomst van de Poolse meubel industrie. Wilt u het hele artikel lezen moet u naar de winkel of kan dit via Blendle.

Productiehuis

Het artikel geeft aan dat de Poolse producten niet meer alleen willen produceren voor andere opdrachtgevers. Toch is de kans groot dat ze daardoor zich hebben kunnen ontwikkelen. Als u meubels van IKEA in huis heeft, moet u niet verbaasd zijn als daar ook in Polen geproduceerde meubels tussen zitten. Zeker voor de productie van (grenen)houten meubels is Polen een geschikt productieland met de grote arealen aan productiebos (dus niet de roofbouw uit het oerbos). Volgens Elle "Wat de export van meubels betreft neemt Polen de derde plek in, na China en Duitsland."

Pools Design

Het artikel doet voorkomen alsof Pools design in opkomst is maar het heeft echter een lange geschiedenis. Een geschiedenis die voor ons lange tijd echter niet zichtbaar was achter het Ijzeren Gordijn en na de val van de muur door de gebruikte materialen en beeldtaal mogelijk retro aandeed toen retro nog niet hip was.

Poolse designer timmeren sindsdien haar aan de weg met bijdragen aan concept cars van Renault, prijswinnend ontwerp voor Roland en de Dutch Design week en als in de zomer van 2012 was er in Museum Arnhem een tentoonstelling over Pools Design uit de jaren vijftig met posters en objecten. Onderaan dit bericht een impressie aan de hand van wat foto's van de mobiele telefoon.

Kasten op maat: Tylko

Als facebookgebruiker kan het zijn dat u ze al eens bent tegen gekomen: een advertentie van de modulaire kasten van Tylko. Inderdaad, een Pools merk.

RAFA kids

Kent u het Nederlandse merk RAFA kids? De Poolse Agata en Arek zijn van oorsprong architecten maar de komst van hun kinderen inspireerde ze om meubels te gaan ontwerpen. De naam van het merk is afgeleid van de beginleeters van het gezin uit Rotterdam.

VZÓR

Het artikel in Elle noemt een aantal voorbeelden van Poolse merken. De eerst die we eruit lichten is VZÓR, met een range aan stoeltjes van volumineus zacht via strak naar een metalen grid stoel. Voor ieder wat wils.

 

Nudo Design

Een tweede die we eruit lichten is Nudo Design. Een Pools-Italiaanse ontwerpstudio die met hout als basismateriaal meubels en assescoires ontwerpt voor 'een eigentijds ontwerp'. De boekenkast boven dit bericht is uit de serie 'Piano' van het merk, net als onderstaande krukjes.

Foto-impressie tentoonstelling Museum Arnhem 2012

2 Responses

  1. Great article. Did you know there is a Polish design store in Amsterdam, fully focused on promoting desigers from Poland. You are more than welcome to visit us www.salamonartdesign.eu Regards, Olga
    • No we didn't know but now we do (-; Tnx, hope to drop by soon