Negende Poolse filmlente in Euroscoop Tilburg en Lumen Delft

Negende Poolse filmlente in Euroscoop Tilburg en Lumen Delft

Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 april zijn er weer een aantal nieuwe Poolse films in Nederland te zien. Onder de titel ‘9e Poolse Filmlente’ brengt Stichting Pools Podium in samenwerking met de vertonende filmtheaters Euroscoop in Tilburg en Filmhuis Lumen Delft een negental Poolse films naar Nederland.

Het programma is zeer veelzijdig en omvat zowel films die voor een groot publiek zijn gemaakt als films die een filmtheaterpubliek zullen aanspreken. Het gehele programma is te zien in Tilburg en een selectie ervan in Delft.

Alle films worden speciaal voor dit programma geïmporteerd en zijn Engels ondertiteld. De film After Image is zelfs Nederlands ondertiteld.

De films in Euroscoop Tilburg

De films in Lumen Delft

The Promised Land

The Promised Land is een monumentale Poolse filmklassieker uit 1975 van één van Polens meest bekende filmmakers, Andrzej Wajda. Deze vele malen onderscheiden film werd in Nederland bekend als Het land van de grote belofte en gaat over de snelle ontwikkeling van de stad Lodz als textielcentrum, rond de vorige eeuwwisseling.

Drie jonge vrienden, een Pool, en Duitser en een jood, besluiten hun eigen fabriek op te richten en hebben alles over voor hun succes en de verwezenlijking van hun droom. Wajda geeft ons een marxistische kijk op het kapitalisme ten top, maar laat ons ook genieten van zeer goede acteerprestaties en schitterende camerawerk. Recent digitaal gerestaureerd.

11 minutes

Van de wereldberoemde Poolse filmmaker, Jerzy Skolimovski, is 11 Minutes uit 2015 te zien. Een ingenieus gemonteerde mozaïekvertelling over een aantal grotestadsbewoners waaronder een beginnend actrice op auditie, een Amerikaanse filmregisseur, een hotdogverkoper, een motorkoerier en ambulancemedewerkers op weg naar een bevalling. Binnen 11 minuten zullen hun levens elkaar kruisen, en daarna nooit meer hetzelfde zijn. Vanaf het beginshot is de spanning aanwezig, en die loopt, naarmate de film vordert, alleen maar verder op. Na afloop blijf je verbijsterd in je stoel zitten…

Deze film was eerder te zien in Nederland op het International Film Festival Rotterdam.

The Last Family

Hoe langer je kijkt, des te fascinerender wordt The Last Family van beginnend regisseur Jan P. Matuszyński, een onconventioneel biografisch portret van de Poolse surrealistische schilder en cultheld Zdzisław Beksiński (1925-2005). Zijn schilderijen krijgen we amper te zien; de film gaat vooral over Beksiński´s gezinsleven met zijn vrouw Zofia en zijn neurotische zoon Tomasz, een bekende muziekcriticus, radio-DJ en vertaler, die door zijn regelmatige uitbarstingen al hun aandacht opeist.

De regisseur kon dankbaar gebruik maken van de vele audio- en video-opnames die Beksiński achterliet en waarop hij zowat zijn hele leven had vastgelegd. Acteur Andrzej Seweryn speelt de rol van Beksiński op fantastisch onderkoelde, sardonische wijze en won er de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Locarno mee. Hij is overigens ook te zien als één van de drie vrienden in Andrzej Wajda’s The Promised Land!

De film The Last Family is op 20 mei ook te zien in Den Haag in het Laaktheater.

Kamper

In Kamper, de slotfilm van het minifestival Poolse Filmlente 2017, ziet de pasgetrouwde hipster en videogamemaker Kamper, die maar niet volwassen wil worden, zijn ideale relatie met de mooie en ambitieuze keukenchef Mania stranden nadat zij een slippertje heeft gehad met haar mentor (mooie cameo van de bekende Poolse filmster Jacek Braciak), en hij als een soort halfhartige wraakpoging het aanlegt met zijn Spaanse lerares Luna.

Met veel humor en ironie laat debuterend regisseur Lukasz Grzegorzek vervolgens de twee op ´volwassen´ wijze proberen hun huwelijk weer op de rails te krijgen. Met diverse veelbelovende jonge Poolse acteurs en een aanstekelijke soundtrack van het hiphopduo Czarny en Pezet.

Reacties zijn gesloten.