fbpx

Paweł Pawlikowski wint ‘beste regie’ in Cannes met Cold War

Paweł Pawlikowski wint 'beste regie' in Cannes met Cold War

De Poolse regisseur Paweł Pawlikowski heeft in Cannes de prijs gewonnen voor beste regie voor zijn nieuwe film Cold War. Daarmee heeft de regisseur opnieuw een prijswinnende film gemaakt. Eerder won hij met Ida de Oscar voor beste buitenlandse film.

Cold War

Setting: Polen, eind jaren veertig, na de afloop van de Tweede Wereldoorlog onder communistisch regime. De komponist Wiktor (Tomasz Kot) en de producer Irena (Agata Kulesza) houden een auditie voor een productie. Met hun opnameapparatuur reizen ze langs afgelegen dorpjes op zoek naar volksmuziek en jongeren voor een show over authentieke Poolse muziek en dans. Doel is een een theatershow voor partijbonzen en hun buitenlandse gasten.

Tijdens een van de audities valt Wiktor voor een van de jongeren, Zula (Joanna Kulig) afkomstig uit de stad en dus niet de ethnisch pure dorpse waar de partij naar op zoek is. De supervisor van de partij, Kaczmarek (Borys Szyc), is een racist die afkeurend staat tegenover ethnische muziek zoals liederen in het Lemko dialect uit de Karpaten.

Tegen deze achtergrond ontwikkelt de relatie tussen Wiktor en Zula totdat bij een optreden in Berlijn de kans ontstaat om naar het vrije westen te vluchten. Wat doet dit met de relatie? Het liefdesverhaal krijgt zijn beslag in Parijs waar hun lot verbonden raakt aan dat van een Franse dichter en regisseur (Jeanne Balibar en Cédric Kahn).

De politieke achtergrond is niet alleen decor maar speelt zijn eigen rol. Zo wekt een spandoek, dat de muziekoptredens aankondigt, de suggestie dat de verspreide ideologie de toekomst is. Terwijl de staat probeert vast te houden aan een historisch beeld van Polen wat voldoet aan hun criteria in plaats van de echte vernieuwende muziek zoals bijvoorbeeld Jazz vanuit het westen toe te staan.

Vijf sterren ***** en prijzen

De film was in Cannes ook genomineerd als beste film voor de Gouden Palm maar die prijs ging naar Shoplifters, van de Japanse regisseur Hirokazu Koreeda.

De Britse krant de The Guardian gaf de film al vijf sterren bij zijn review. De film, de is geproduceerd door mk2 films,  komt ook naar Nederlandse bioscopen. Hij komt uit bij de distributeur Cinéart die ook Ida (en de 'Poolse' animatie Loving Vincent) uitbracht.

Tijdens een filmfestival van het Parool werd Cold War de winnaar van de publieksprijs.

Volgens de Belgische krant 'De Morgen':

"Oscarwinnaar Pawel Pawlikowski (Ida, My Summer of Love) werd in Cannes al tot Beste Regisseur gekroond voor Cold War, en wat ons betreft is hij ook torenhoog favoriet om in Gent de hoofdvogel af te schieten met dit jazzy liefdesverhaal. De hyperelegante zwart-witfotografie lijkt uit een ander, mooier tijdperk te komen. Al maakt het tragische verhaal duidelijk dat de jaren 50 bepaald geen fijne periode waren, als je in het communistische Polen woonde: de liefde tussen zangeres Zula en pianist Wiktor is de speelbal van de politieke context. Terwijl ze heen en weer flipperen tussen Oost en West, wordt hun passie zwaar op de proef gesteld. Pawlikowski heeft aan 84 minuten genoeg om je hopeloos verliefd te doen worden op zijn hoofdrolspeelster Joanna Kulig, die de star quality van Jeanne Moreau en Léa Seydoux combineert."

Beeldmateriaal via de site van Filmfestival Cannes

Reacties zijn gesloten.