Literatuur Late Night met Alicja Gescinska

Literatuur Late Night met Alicja Gescinska

Tijdens Literatuur Late Night op vrijdag 13 oktober zijn de schrijvers Marcel Möring en Alicja Gescinska te gast in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Gespreksleider Jeroen Vullings praat met hen over identiteit en het zoeken naar een thuis. 

"
Een jongen wordt geboren in een woud zonder grenzen, woest als de schepping zelf, waar de bizon zwerft en de bomen ouder zijn dan alles wat leeft. Hij heeft geen naam. Het dorp waar hij opgroeit heeft ook geen naam. Op een dag vlucht hij, voor een daad die hij niet heeft begaan. De wereld buiten het bos ligt voor hem. Hij is alleen. Hij moet leven en overleven. Hij moet de plek vinden die hij 'thuis' kan noemen." -Uit: Eden.

Identiteit en de zoektocht naar een thuis zijn belangrijke thema's van de nieuwste roman, Eden, van de gelauwerde schrijver Marcel Möring. Met Eden kwam Möring in januari 2017, zes jaar na zijn vorige roman, ijzersterk terug op het literaire podium. Eden is het slotstuk van de trilogie die Möring begon met Dis (2006) en Louteringsberg (2011). "Een rijke en boeiende roman, vol verwikkelingen en verhalen en met een historische focus die reikt van de Middeleeuwen tot nu.", aldus Dagblad Trouw.

"Marcel Möring is zonder twijfel een van de meest scherpzinnige auteurs van deze tijd en heeft de meeste verbeeldingskracht." -The Times Literary Supplement
Marcel Möring besloot op dertienjarige leeftijd te gaan schrijven. Hij zag, om te kunnen schrijven, af van een opleiding en had een groot aantal verschillende baantjes om zichzelf in leven te houden. In 1990 debuteerde hij met de roman Mendels erfenis, die in datzelfde jaar werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut.
Mörings werk is vertaald in vijftien talen. Voor het korte verhaal East Bergholt, vertaald door Stacey Knecht en gepubliceerd in The Paris Review ontving hij als eerste niet-Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize. Möring schreef onder meer de bekroonde romans Mendels erfenis, Het grote verlangenen In Babylon en novelles als Bederf is de weg van alle vlees en Modelvliegen.

"Ik was zeven jaar toen mijn ouders verhuisden van Polen naar België. Nog voor ik mijn identiteit goed en wel had gedefinieerd, werd ik al geconfronteerd met vragen als: Wie ben je? Wat kom je hier eigenlijk doen? Ga je nog terug? Op school moest ik steeds mijn naam komen spellen voor in de klas, ik moest vertellen waar ik vandaan kwam." -Alicja Gescinska

De jonge filosoof Alicja Gescinska werd bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. De verovering van de vrijheid werd door deMens.nu bekroond als beste non-fictie boek van 2010 en 2011. Sindsdien schrijft Gescinska regelmatig essays, opiniestukken en recensies.
In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. Na de succesvolle ontvangst besloot Gescinska haar academische carrière in New York stop te zetten en terug te keren naar België. Daar is ze sinds het najaar van 2016 op Canvas te zien in het televisieprogramma Wanderlust. Hierin voert ze filosofische gesprekken met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars, zoals Roger Scruton, Connie Palmen en Krzysztof Zanussi. Op 10 september 2017 is Marcel Möring te zien in het tweede seizoen van Wanderlust.

Op vrijdag 13 oktober zijn Marcel Möring en Alicja Gescinska samen te gast bij B-Unlimited. Ze worden geïnterviewd door Jeroen Vullings en gaan met elkaar in gesprek over identiteit en de zoektocht naar een thuis.

Gespreksleider: Jeroen Vullings
Muziek: Sietske Roscam Abbing

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag). Met boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers.

Bron tekst van en tickets via site B Unlimited. Foto via Facebookpagina Alicja.

Hieronder enkele werken van de hand van Alicja Gescinska:

Reacties zijn gesloten.