Magdalena Tulli: Interview door Alicja Gescinska op Passa Porta Festival in Brussel

Magdalena Tulli geïnterviewd door Alicja Gescinska op Passa Porta Festival

Als onderdeel van een driedaags literair festival in Brussel interviewt de Pools Belgische filosofe, schrijfster en programmamaakster Alicja Gescinska de schrijfster Magdalena Tulli.

  • Waar: Beursschouwburg, Zilveren zaal (Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel)
  • Wanneer: Zondag 26 maart 2017 - 13:30 tot 14:30
  • Prijzen; Dagpas : €15 | Hele weekend : €25
  • Tickets via Site Passa Porte

Alicja Gescinska neemt eerder op de dag, om 11:00 in Muntpunt deel aan 'De schrijver als lezer'. Ze wordt samen met P.F. Thomése en Annelies Beck geïnterviewd door Sven Speybrouck (van de Belgische Radio 1). Verder is op het driedaagse festival een keur aan internationale schrijvers aanwezig.

Magdalena Tulli

Magalena TulliMagdalena Tulli werd geboren in een Pools-Italiaanse familie in 1955. Nadat ze naar Warschau trok, werd ze schrijfster en vertaalster uit het Frans en Italiaans (Marcel Proust, Italo Calvino, Fleur Jaeggy).

Haar debuutroman Sny i kamienie (Dromen en stenen) werd door het Boekinstituut van Krakau bestempeld als 'antiproza' in de zin dat niet de plaats of de actie het thema vormden van de roman maar wel het proces van algemene desorganisatie, de vluchtigheid, de aftakeling, het lijden dat eigen is aan de wereld die wordt beschreven.

In deze trend bracht ze haar volgende boeken uit: W Cierwieni (In Rood) in 1998 (W.A.B., Warschau) en Tryby (Wijzen) in 2003 (W.A.B., Warschau). Haar debuutroman ontving de prestigieuze Prijs van de Stichting Kościelski, haar twee daaropvolgende romans werden genomineerd voor de grootste Poolse literaire prijs, de NIKE Prijs. Haar laatste werken werden eveneens met grote prijzen bekroond.

Haar roman Skaza (W.A.B., Warschau, 2006) kiest vluchtelingen als personage die geconfronteerd worden met een ondoorgrondelijke werkelijkheid. Zij zullen het thema vormen van het gesprek met Alicja GESCINSKA.

Bibliografie

  • Sny i kamienie (wyd. Open, Warschau, 1995)
  • W czerwieni (W.A.B., Warschau, 1998)
  • Tryby (W.A.B., Warschau, 2003)
  • Skaza (W.A.B., Warschau, 2006)
  • Włoskie szpilki (Nisza, Warschau, 2011)
  • Szum (Znak, Krakau, 2014)

Alicja Gescinkska

Alicja Gescinkska kwam met haar ouders naar België op het moment dat het communistische blok in elkaar stortte. Ze is doctor in de filosofie en kende een groot succes bij het publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Hiermee trad ze toe tot de kring van meest invloedrijke, jonge, Vlaamse intellectuelen.

Ze is columnschrijfster bij verschillende kranten en tijdschriften en bracht haar eerste roman uit in februari 2016, Een soort van liefde. Na drie jaar politieke wetenschappen te doceren in de Verenigde Staten aan het Amherst College, keerde ze terug naar Vlaanderen waar ze mediabekendheid kreeg met de uitzending van Wanderlust (Canvas, september-oktober 2016) waar ze in discussie ging met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers.

De teksten over de schrijfsters bron Pools Instituut in Brussel. Foto's bron: Festival Site.

Reacties zijn gesloten.