Mijn Poolse Huis in Café Livre

Mijn Poolse Huis in Café Livre

Dat over boeken praten net zo boeiend is als boeken lezen, bewijzen de literaire avonden van Café Livre. Het concept van Café Livre is even eenvoudig als succesvol. Deskundigen en lezers gaan met elkaar in gesprek over een boek en de thema’s die daarin aan bod komen. Op 2 oktober is het de beurt aan Dore van Duivenbode en haar boek Mijn Poolse Huis, vakanties naar Auschwitz. Dore presenteerde ook de TV serie Moja Polska van de VPRO.

Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders. Vanaf haar prille jeugd reist ze met haar Poolse moeder in een knalroze touringcar vanuit Rotterdam naar het familiehuis bij Auschwitz (Oświęcim). Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft.

Dore, in Nederland geboren en opgegroeid, erft het familiehuis in Polen in de buurt van Auschwitz. Wat moet ze ermee? Het wordt een zoektocht naar identiteit, naar die van haar en van haar Poolse familie. Winnaar Bob den Uyl-prijs 2019. Op de longlist voor de BookSpot Literatuurprijs 2019.

Voordat Dore definitief afscheid neemt van het huis, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze met het verleden leven. Het levert bijzondere verhalen op. Inclusief het verhaal van haar moeder, haar grootmoeder en dat van haarzelf.

Inleidingen door Esther Op de Beek, universitair docent/onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit van Leiden en Miriam Guensberg, dochter van een Poolse bevrijder van Breda en schrijfster van een Poolse trilogie, waaronder Poolse tranen, Vrachtbrief en het nieuw te verschijnen Held zonder vaderland.

Tijd, plaats en kosten

De zaal gaat open om 19:30 en de lezing begint om 20:00.

Kroonsael van
Café Restaurant Oncle Jean
Ginnekenweg 338, Breda

Aanmelden via de site van Café Livre. De kosten zijn € 12,50 p.p.

Reacties zijn gesloten.