Dansen op Poolse tango – 5 mei in Heerlen op Tango Brutal

Dansen op Poolse tango - 5 mei in Heerlen op Tango Brutal

Op 5 mei is in Heerlen het festival Tango Brutal met een optreden van Mała Orkiestra Dancingowa onder leiding van Noam Zylberberg. Twee jaar geleden kon u kennis maken met hem, zijn orkest en de Poolse tango via een artikel van Pieter van Os.

Poolse Tango

Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw was de Poolse hoofdstad Warschau een van de Europese culturele centra met internationale allure en invloeden. Hierdoor kwamen verschillende muziek stromen bij elkaar zoals de Amerikaanse muziek (jazz), dans uit Latijns-Amerikaan en de traditionele Poolse, Joodse en Roma muziek. In deze smelkroes kreeg de Poolse muziek een impuls. Een van de populaire muziek vormen was Tango. In eerste instantie werden klassieke tangomelodieën voorzien van Poolse teksten maar snel ontstonden er nieuwe nummers met een eigen stijl.

Delicater, gevoeliger en eleganter

„Ik zou zeggen dat de Poolse tango’s minder wellustig zijn, minder rauw dan de Zuid-Amerikaanse. Maar delicater, gevoeliger en eleganter. Ze klinken ook klassieker met meer strijkers, want de orkestleden waren – zonder uitzondering – klassiek geschoolde muzikanten. Het beste is om het zelf te ervaren.” Dit zegt de dirigent Noam Zylberberg van het Mała Orkiestra Dancingowa in de Limburger.

Sinds ons artikel van 2017 verscheen in 2018 een CD van het orkest. Deze is bijvoorbeeld te beluisteren via Spotify.:

Slotconcert van het festival

Het festival Tango Brutal duurt van 27 april tot en met 5 mei met een diversiteit een optredens. Het optreden van Mała Orkiestra Dancingowa is het slotconcert en is op 5 mei om 14:30 in Parkstad Limburg Theater.

Maak nader kennis met het orkest via hun YouTube kanaal of Facebook.

Dirigent Naom Zylberberg en zijn orkest (foto via PLT.nl)

Reacties zijn gesloten.