Klassieke salonmuziek uit de Caraïben

Klassieke salonmuziek uit de Caraïben

Staat er een artikel over muziek uit de Caraïben op een website over Polen? Dat kan niet waar zijn... Toch wel, en de aanleiding is het Festival Chopin aan Zee. Daar verzorgen schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms een muzikaal omlijste lezing, of een met verhalen omlijst concert. Net hoe u het wil zien. Het thema is Chopin op de Antillen.

Chopin op de Antillen

Reeds in zijn boek uit 2013 'Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin' beschreef Brokken de link tussen de muziek uit de Caraïben en de muziek van Chopin. Hij zal ons bij dit concert meenemen op een muzikale ontdekkingsreis. Marcel Worms  verzorgt met zijn muziek voor illustraties bij het verhaal.

Polen in de Caraïben

Misschien is de link van Polen met de Caraïben toch niet zo gek als u bedenkt dat Napoleon zo'n 5000 Poolse militairen naar Haïti zond, toen Saint Domingue geheten. Daar is nog steeds een dorpje dat claimt van de Polen af te stammen. De naam Cazale van het dropje is een samentrekking van Kay (Creools voor 'huis') en de Poolse naam Zalewski: Het huis van Zalewski.

De reden voor Napoleon om de Polen naar het gebied te zenden was om ze in te zetten tegen een slavenopstand. In plaats van voor de Franse zaak te strijden sloten de Polen, die aan den lijve wisten wat onderdrukking betekende, zich aan bij de vrij gevochten slaven.

Op ontdekkingtocht

Natuurlijk bent u van hart welkom bij het optreden op zondag 25 november. Wilt u zelf op ontdekkingstocht? Ook dat kan aan de hand van Marcel Worms. Zijn suggestie is om de CD Danzas Caribenas te beluisteren. Dit kan bijvoorbeeld via onderstaande Spotify widget:

Herkent u bijvoorbeeld de oorsprong van Porque Sufres van Jan Gerard Palm (1831-1906)? Palm is de grondlegger van de Antilliaanse wals volgens The Iberian and Latin American Music Society. Op Wikipedia is een korte biografie te vinden.

Of vindt u herkenning in de stukken van Wim Statius Muller (zie Wikipedia)?

Marcel neemt u samen met Jan Brokken mee op zondag 25 november. Kaarten via de site van het festival.

Reacties zijn gesloten.