fbpx

Kroke en Ryptsjerk: een emotionele band

Kroke en Ryptsjerk: een emotionele band

In het kader van 'Yn it Skaad fan ‘e Toer' was de band Kroke afgelopen week in Nederland. Naast het geven van workshops hebben ze ook drie concerten gegeven in de kerk van Ryptsjerk. Daarbij werd de bijzonder band duidelijk die in Ryptsjerk is ontstaan.

'Yn it Skaad fan ‘e Toer' is onderdeel van 'Under de Toer', een van de programma onderdelen in het kader van 'Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. In voorbereiding op een theatervoorstelling later dit najaar was het Poolse trio Kroke een week in Ryptsjerk neergestreken. Ten eerste om workshops te geven aan de lokale bevolking die mee werkt aan de voorstelling maar ook om een aantal concerten te geven in de kerk. Zie ook 'Kroke in Friesland'.

De band met het publiek

Tijdens het laatste concert ontstond een bijzonder moment wat aangeeft welke band is opgebouwd tussen Kroke en lokale organisatie. Na een dankwoord van de band kondigde de accordeonist Jerzy Bawoł de toegift af 'op special verzoek van de geluidsman'. In de video die we maakten vanaf het moment dat ook de violist Tomasz Kukurba inzette op 'Lullaby for Kamila' is te zien wat er toen gebeurde.

In ons gesprek na afloop met de bassist Tomasz Lato  vertelde hij ons dat de band bijzonder genoten had van de concerten in de kleine kerk. In de grote zalen zit het publiek vaak op afstand en in het donker. In deze kerk hadden ze direct contact met het plubiek. Zoals op de foto en video te zien is staan ze letterlijk oog in oog met hun toeschouwers waardoor ze veel beter de reacties kunnen zien. Er is dan ook een kans dat dit niet hun laatste kleinschalige concert was....

 

Reacties zijn gesloten.