Kroke in Friesland in het kader van ‘Under de toer’

De Poolse band Kroke komt naar Nederland om mee te werken aan een productie in Friesland. Leeuwarden is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. In dat kader worden ook activiteiten in de provincie ontplooid waaronder 'Under de toer'. In 'Under de toer' worden 32 verhalen van 'onder de toren' vertelt. Hun concerten zijn op donderdag 24 mei om twee uur, zaterdag 26 en zondag 27 mei om 14.30 uur in de kerk van Ryptsjerk.

Bestel nu de tickets!

Een schat in Ryptsjerk?

In de kerk van Ryptsjerk ligt de schoonzus van Rembrandt, Antje van Uylenburgh, begraven. Volgens de verhalen met een schilderij van Rembrandt. Haar man was de Poolse theoloog Johannes Maccovius, ook bekend als Jan Makowski. Het mysterie van Antje, vervlochten met de merkwaardige gedragingen van mensen destijds en nu, werpt een schaduw over het dorp. Zie hier het verhaal en de link met Polen.

De theaterproductie

In 'Yn it Skaad fan ‘e Toer'(In de schaduw van de toren) wordt in het voorjaar via verschillende evenementen aandacht besteed aan dit verhaal. Ook wordt de theaterproductie voorbereid met professionals en amateurs waarvoor in de maanden juni tot en met september wordt gereperteerd. De opvoering van dit theaterstuk is dan in het najaar, in oktober.
In de NRC van 3 januari is een artikel verschenen over dit project.

Voor de muziek wordt een bijdrage geleverd door Kroke uit Polen. In mei geven ze drie concerten.

Wie is Kroke?

Kroke is een band uit Krakau van drie musici: Jerzy Bawoł, Tomasz Kukurba en Tomasz Lato. Hun muziek is in het begin geïnspireerd op de klezmer muziek en ook hun naam verwijst naar het Joodse verleden van de stad. Kroke is Jiddisch voor Krakau. Als eerste brachten ze in eigen beheer een casette uit 'Klezmer Acoustic Music' in 1993.

Inmiddels is hun palet breder en hebben ze met verschillende artiesten samengewerkt. Na hun album 'Trio' volgt de eerste internationale samenwerking met Peter Gabriel. Die gebruikt opnames voor zijn album 'Long Walk Home'. Niet de enige keer dat hun muziek in films te beluisteren is. In 2006 is de song 'The Secret of the Life Tree'te horen op de de soundtrack van David Lynch's film 'Inland Empire' (lees hier over David Lynch's muziekale samenwerking met Marek Żebrowski).

In 2003 is er de samenwerking met violist Nigel Kennedy op de CD 'East meets East'. Hun eigen album 'Ten Pieces to Save the World' bereikte de tweede plaats World Music Charts Europe. Verschillende andere (internationale samenwerkingen) volgen.

Veel van hun muziek is ook te beluisteren via het YouTube kanaal van Oriente Musik waar hun albums uitkomen.

De concerten

Op 25, 26 en 27 worden tijdens het Maaitiidsevenemint (dorpswandeling, voorjaarsmarkt, kunstmarkt en exposities) theatrale wandelingen gehouden. Hieraan voorafgaand is eind mei het dorpshuis of de kerk anderhalve week lang van de muzikanten.
Lokale muziekbeoefenaars uit Ryptsjerk en omgeving krijgen de kans om workshops te volgen van Hessel bij de Leij, pianist en geboren in Ryptsjerk, en Kroke.

Op donderdag 24 mei om twee uur, zaterdag 26 en zondag 27 mei om 14.30 uur geven de pianist en de band samen een anderhalf uur durend concert in de kerk van Ryptsjerk. De kaarten kosten 22,50 euro en zijn via deze website te bestellen.

Grijp uw kans want na de masterclasses in mei, wordt de uitvoering in oktober verzorgd door de lokale musici.

 

Reacties zijn gesloten.