Radiohead op de Dom van Utrecht

Radiohead op de Dom van Utrecht

Op maandag 21 augustus om acht uur is muziek van de Britse popband Radiohead te horen vanaf de Domtoren. Het zijn stadsbeiaardier Małgosia Fiebig en toetsenist Jeroen van Veen die het concert geven.

Het concert is de afsluiting van de zomeravondconcerten, een jaarlijkse concertserie van de Utrechtse Klokkenspelvereniging (UKV), iedere maandagavond om acht uur te horen op de dom. De start was 3 juli en het slot is op de 21ste augustus met dit concert van Małgosia Fiebig.

Małgosia Fiebig komt oorspronkelijk uit Gdańsk in Polen. Zij volgde een opleiding aan de Muziek Academie van Gdańsk, waar ze haar Master behaalde voor orgel en koordirectie. In 1999 werd zede eerste na-oorlogse beiaardier van de St. Catharinakerk in Gdańsk na 60 jaar stilte. Twee jaar later werd ze ook benoemd tot beiaardier van de stadhuisbeiaard in het centrum van de stad.

Ze kwam voor de opleidingsmogelijkheden naar Nederland waar ze vervolgens bleef en nu de vaste beiaardier is op de Dom in Utrecht en de St. Stevenstoren in Nijmegen. Haar speelschema is te vinden op haar website. Het landelijke nieuws haalde ze in januari 2016 toen ze naar aanleiding van het overlijden van David Bowie zijn muziek speelde op de domtoren.

Naar aanleiding van het concert met muziek van Radio Head was ze op 1 augustus te gast in het radio programma Radio Kunststof. De uitzending is hier terug te luisteren.

Radiohead

De nummers die gespeeld worden zijn in ieder geval CreepExit MusicKarma PoliceKnives Out en Morning Bell van Radiohead te horen zijn.

Jeroen van Veen: “Het akkoordengebruik, het gebruik van elektronica in de muziek en de persoonlijke teksten maken de muziek van Radiohead onderscheidend van andere bands. Ik hoorde de muziek voor het eerst door een goede vriend, die me het album OK Computer liet horen. Ik was gelijk gefascineerd door deze band. Er zit namelijk een sterk klassieke traditie in de nummers door het gebruik van de akkoorden en de dynamiek.”

De quote van Jeroen van Veen komt van DUIC.

Reacties zijn gesloten.