fbpx

Trupa Trupa: Muzikale Psychedelica uit Polen in Nederland voor optredens

Eind september komt Trupa Trupa voor drie optredens naar Nederland. Ze omschrijven zichzelf als 'art-rock, psychedelic post punk band'.

De toonaangevende muzieksite RollingStone schreef over het nieuwste album: "B Flat A, is made of dour post-punk tones and clashing rhythms that recall Joy Division, Can, and Sonic Youth — the kind of reference points that make you understand why Iggy Pop and Henry Rollins are among Trupa Trupa’s fans. Dark, impressive stuff." Ja, inderdaad, Iggy Pop is een fan.

The Times gaf het album vier sterren onder de titel "A joyous collision between the Beatles and Public Image Limited".

Over de nieuwste single die van dat album komt schrijft RollingStone: "“Uniforms” is something else. It’s a melodic dream in miniature, a Dada poem, an unexpected sweetness.".

De verwijzing naar poëzie is op zijn plaats, Zanger, gitarist van de band is Grzegorz Kwiatkowski die ook een aantal poëziebundels op zijn naam heeft staan. Trupa Trupa bestaat verder uit zanger, gitarist Wojtek Juchniewicz, Rafał Wojczal op keyboard en gitaar en drummer Tomek Pawluczuk (drums). Zoals op de site van de band te zien is, is de drummer ook een multi talent. Hij maakt mooi art work geheel in de Poolse Poster traditie. De band komt uit Gdańsk,

Een dodelijk gezelschap?

Een 'Trupa' is een rondreizend gezelschap en 'Trup' vertaald als lijk. Toch is hier geen sprake van een dodelijk saai gezelschap. De muziek is afwisselend opzwepend, dan weer meditatief door de herhalende rifs en dan weer vervreemdend. Hun teksten zijn maatschappij kritisch en het eerder genoemde "uniform" is een herhaling van de zin "I wanna eat all my uniforms” totdat het subtiel overgaat in “I wanna be all my uniforms.” Het eerste is een oproep tegen nationalisme, het tweede een oproep om empathie.

Tussen de resten van de Tweede Wereldoorlog en in de voetsporen van filosoof Arthur Schopenhauer zoekt de band met hun muzikale poezie naar verlichting. Over die betrokkenheid met de geschiedenis van stad en land en de actualiteit verscheen in 2019 een interview in The Guardian.

De optredens

Het rondreizende gezelschap slaat zijn tenten op in:

En hier een voorproefje, de single Uniforms en daaronder het nieuwste ablum op Spotify:

Het nieuwste album van Trupa Trupa:

Reacties zijn gesloten.