Teatr Powszechny – “the theatre that gets in the way”

Teatr Powszechny - “the theatre that gets in the way”

Eerder dit jaar was Borderland een van de laureaten van Princes Margriet Award maar er was nog een Poolse organisatie genomineerd: Teatr Powszechny. Op de site van European Cultural Foundation wordt deze organisatie uitgebreid aan u voorgesteld.

Teatr Powszechny in het kort

De zelf-geadopteerde motto van het gemeenschapstheater is "the theatre that gets in the way”". De organisatie, een publieke instelling van de gemeente van de hoofdstad Warszawa, streeft ernaar een plek te creëren die openstaat voor iedereen, een plek die diversiteit bevordert, maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt - het publiek in staat stelt om controversiële kwesties te bespreken en de rol van openbare culturele instellingen te herdefiniëren. Zo was het dit theater dat 'De Vloek' op de planken bracht.

Het theater is gevestigd in de wijk Praga, vanuit het oude centrum bezien de overkant, de oost oever van de Wisła, de rivier die de stad doorsnijdt. Het theater steekt, naast het maken van verschillende producties, ook veel energie in het betrekken van de buurt en ondersteunt ook verschillende burgerinitiatieven. Daarmee is het net als de de laureaten een voorbeeld van 'Civil Courage', het thema dit jaar bij de PMA.

Dit is wat het theater zelf zegt over hun geschiedenis:

Powszechny Theater was the first theatre opened after WWII in Warsaw. For nearly seventy years it has been a place of artistic discussion about the modern world while simultaneously it has continued the legacy of the prominent people of Polish theatre. The Theatre offers a diverse repertoire, concentrates on the most interesting Polish and international drama - classical and contemporary. This is a place of staging plays by renowned directors as well as interesting representatives of the young generation of artists. It’s very important that Powszechny regularly organizes and leads educational spectacles and workshops for children, students and teachers. Engages people from various age groups to the educational activities and involves local community to participate in the culture. Moreover cooperates with community organizations, foundations, research centers, organizers of festivals and congresses

Nog een 'terugblik' op Borderland, Pogranicze

Naar aanleiding van de uitreiking waren we van de redactie deze zomer in noordoost Polen en Sejny. Het grensgebied met Litouwen is het thuishonk van de organisatie Pogranicze (Borderland), de winnaar van de Princes Margriet Award. Het toeval wilde dat op de avond van ons verblijf in de regio de Klezmerband van Progranicze een concert gaf in de Synagoge van Sejny. Als afsluiter van een hele warme zomerdag slaagde zij er in om een zaal vol te krijgen en dik anderhalf uur een zinderend optreden verzorgde. Dit doen ze met grote regelmaat dus check hun agenda als u in de buurt bent.

Hieronder een impressie van het optreden. Meer clipjes op onze Facebookpagina:

Reacties zijn gesloten.