Poolse arbeidskrachten in Nederland

Vandaag ontvingen we bij Polen in Beeld een persbericht van een wervingsbureau wat Poolse arbeidskrachten werft voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Reden voor ons om terug te kijken in onze berichtgeving over arbeidsmigratie.

Honderd jaar heimwee

Drie jaar geleden in 2012, voor het begin van onze website, verscheen het boek 'Honderd jaar heimwee'. Een boek onder redactie van Wim Willems waaraan onze redacteur Iwona Mączka meewerkte. Zo schreef zij een hoofdstuk over de beeldvorming van Polen in de Nederlandse pers na de val van de muur. Dit hoofdstuk is bewerkt voor een bijdrage in het thema tijdschrift dat eerder dit jaar verscheen.

In het boek  'Honderd jaar heimwee' meerdere verhalen van Polen in Nederland. Daarbij uiteraard ook Poolse arbeidskrachten maar bijvoorbeeld ook een Poolse rechter bij het internationale hof in de jaren dertig van de vorige week.

Meisjes van de vleesfabriek

Op de TV was in september 2014 de documentaire te zien 'De meisjes van de vleesfabriek'. De documentaire, die nog is terug te zien online, laat drie Poolse arbeidskrachten hun verhaal vertellen over hun reden om in Nederland te komen werken en de impact die dit op hen heeft.

Fotoreportage

De fotografe Maria Hermes heeft een mooie fotoreportage gemaakt over Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Meer over haar fotoreportage kunt u hier lezen.

 

Migranten in de Haagse wijk Spoorwijk

In augustus 2014 plaatsen we onderstaand bericht uit NRC over het leven van migranten in de de Haagse Spoorwijk.

NRC 20140828 Spoorwijk - kopie

Column over berichtgeving SCP onderzoek

In oktober 2014 mochten we een column plaatsen van Mark van Ostaijen (socioloog en als promovendus verbonden aan de Vakgroep Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam) die reageerde op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Mark gaf aan hoe de berichtgeving over dit rapport, in gang gezet door het persbericht van het SCP, een toonzetting had die geen recht deed aan de feitelijke uitkomsten van het onderzoek.

header artikel SCP

Het persbericht van het wervingsbureau voor Poolse Arbeidskrachten

Tegen deze achtergrond plaatsen we onderstaand persbericht ter beeldvorming hoe bedrijven inspelen op de vraag uit de Nederlandse markt naar arbeidskrachten en daar, gegeven dit persbericht, succesvol in zijn en kunnen groeien.

-- PERSBERICHT--

Veghel, 10 augustus 2015.

HOBIJ opent derde kantoor in Polen

Op 13 augustus opent HOBIJ de deuren van het nieuwe kantoor in Polen. De vestiging in het zuidoostelijke Rzeszow is inmiddels de derde in Polen; eerder opende HOBIJ kantoren in het zuidwestelijke Opole en in de noordelijke kuststad Gdansk. HOBIJ in Rzeszow gaat zich met name richten op de werving van magazijnkrachten en productiemedewerkers.

HOBIJ bemiddelt uitzendkrachten uit heel Europa die aan het werk gaan bij opdrachtgevers in de Techniek, Logistiek en Foodindustrie. Vanuit een breed wervingsnetwerk vindt de Brabantse uitzender kandidaten voor functies op de werkvloer, zoals magazijnmedewerkers, heftruckchauffeurs, productiemedewerkers en inpakmedewerkers.

Poolse werving

Tot voor kort deed HOBIJ Polen zijn werving vanuit Opole en Gdansk. Met zoveel succes dat werkzoekenden vanuit heel Polen HOBIJ wisten te vinden. Magdalena Goczal, eindverantwoordelijke voor de vestigingen in Polen, vertelt: “Veel sollicitaties komen via internet binnen. Hoewel we veel sollicitatiegesprekken online via de webcam kunnen houden, is het voor veel kandidaten toch fijn om te kunnen uitwijken naar een fysiek kantoor. En wij vinden het ook prettig om kandidaten een hand te kunnen schudden. Door de toenemende kandidatenstroom uit het oosten van Polen lag de keuze voor de hand om ook daar een kantoor te openen. Na een periode van intensieve voorbereidingen, hebben we in Rzeszow nu een team van recruiters dat goed op de hoogte is van de regionale arbeidsmarkt en wet- en regelgeving. Zij zijn er klaar voor!”

Zoeken in Europa

HOBIJ werft in heel Europa om de beste mensen te vinden voor onze opdrachtgevers. “In Nederland hebben we vier regiokantoren en een reeks inhousevestigingen. Over de grens werven we zoal vanuit Litouwen, Letland, Hongarije en nu dus vanuit drie kantoren in Polen,” aldus Mark Wijnhoven, Operationeel Manager bij HOBIJ.

Taal en motivatie

Afkomst is niet belangrijk, communicatie en motivatie zijn dat wel. Wijnhoven vervolgt: “Beheersing van de Engelse of Nederlandse taal is bij onze opdrachtgevers nog altijd van belang. Het gaat erom dat je met je chef en collega’s kunt overleggen, dat je werkinstructies begrijpt en dat je gemotiveerd bent. Dan maakt het ons weinig uit of je nou uit Oss komt of uit Katowice.”

Open dagen

De opening van het kantoor in Rzeszow vindt plaats op 13 en 14 augustus. Iedereen die geïnteresseerd is in het werken in Nederland, is welkom en kan zich terplekke inschrijven. Bezoekers krijgen volop informatie over het vacatureaanbod, huisvesting via HOBIJ en er zijn filmpjes over het werken bij onze opdrachtgevers in Nederland. Het adres van HOBIJ in Rzeszow: Pilsudskiego 32 / pok. 313, 35-325 Rzeszow.

Over HOBIJ - Experts in European Workforce

HOBIJ is expert in het werven en uitzenden van flexibele arbeidskrachten uit Europa. Het van oorsprong Brabantse bedrijf doet dit al sinds 1995, en is gespecialiseerd in een drietal branches: Food, Logistiek en Techniek. In alle drie de branches heeft HOBIJ inmiddels een goede naam opgebouwd. HOBIJ voorziet bedrijven van personeel op uiteenlopende niveaus en heeft dagelijks 2.000 mensen aan het werk. Daarbij onderscheidt het bedrijf zich door de zorg voor zijn flexwerkers. Deze zorg gaat verder dan een goede baan met een net salaris; HOBIJ regelt ook vervoer, huisvesting, sociale begeleiding en biedt flexwerkers kansen tot ontwikkeling en groei. In 2012, 2013 én 2014 is HOBIJ uitgeroepen tot ‘Best Managed Company’ (Deloitte) en in april 2014 werd HOBIJ, als eerste bureau in Nederland, door het instituut Great Place to Work bekroond tot Best Workplace voor uitzendkrachten. Meer informatie over HOBIJ vindt u op www.hobij.nl en opwww.hobij.pl.

 -- EINDE PERSBERICHT --

 

 

Reacties zijn gesloten.