fbpx

Arbeidsmigratie en economische groei

Arbeidsmigratie en economische groei

Voor de liefhebbers van Podcast zou de serie 'The Warsaw Podcast' een suggestie kunnen zijn. Gemaakt door twee Britten (Andrew de Roy, Micheal Cole) woonachtig in Warschau bespreken ze, vaak aangevuld met gasten, specifieke onderwerpen. In een vijf minuten durende podcast beantwoord Nicolas Richardson of de economische groei in Polen blijvend is. In een andere Podcast gaan ze in op de demografische ontwikkelingen in Polen. De samenhang tussen deze twee? De influx van arbeidsmigranten uit de Oekraïne.

Volgens een recente analyse van de Nationale Bank van Polen (NBP) is 11% van van de groei van het BBP gecreeerd door deze migranten uit de Oekraïne. Het rapport suggereert dat zonder de Oekrainers de arbeidsmarkt gekrompen zou zijn en de economische groei zou hebben beperkt. Overall zijn de schattingen dat ze verantwoordelijk zijn voor 2,5% van het BBP.

Omdat net als in Polen de bevolking in de Oekraine vergrijst, heemt het potentieel aan migranten ook af. Hiermee is de vergrijzing dus een dubbel probleem: Minder Polen die zelf het werk kunnen doen en minder migranten uit de Oekraïne volgens dit bericht op Notes from Poland.

Volgens Eurostat heeft Polen in 2018 ruim 600.000 verblijfsvergunningen uitgegeven aan mensen van buiten de EU. Meer dan welke EU staat dan ook en dat voor het tweede jaar op rij. Daarin neemt het aandeel Oekraïners af en neemt het aandeel Wit-Russen toe. Ook komen er migranten uit India. Volgens de Podcast zijn alle Uber-Eat medewerkers Aziaten (ten minste in Warschau) en veel van de Uber taxichauffeur Oekraïners . Alles bij elkaar is de schatting dat er zo'n 900,000 Oekraïners in Polen werken.

Foto Uber Eat via Metro Warszawa

 

Reacties zijn gesloten.