Krimp economie, verhoging inkomen politici

Krimp economie, verhoging inkomen politici

In één avondjournaal (Fakty van TVN) waren twee berichten te zien die contrasteren als ze zo naast elkaar getoond worden. Terwijl de economie krimpt verhogen politici hun eigen inkomen.

Krimp economie door COVID-19

In het tweede kwartaal is de economie van Polen met ruim 8% gekrompen. Om precies te zijn kromp het BNP met 8,2%. Hoewel eerdere problemen zoals de financiele crisis en de eurocrisis schijnbaar aan het land voorbij gingen, hakken ook in Polen de gevolgen van COVID-19 en de maatregelen er nu dus in. Omdat in het eerste kwartaal de economie ook al een klein beetje kromp, is dit de eerste recessie in het land sinds de val van het communisme in 1989.

Natuurlijk hanteert de regering het frame dat Polen nog het beste jongentje van de klas is met 'maar 8% krimp.

Verhogen inkomen voor politici

In hetzelfde avond journaal het bericht dat het parlement ervoor gekozen heeft om de salarissen van politici te verhogen. De kamerleden zelf gaan er zo'n 50% op vooruit. Terwijl het salaris van de president en de premier verdubbeld.

Ook is besloten dat de vrouw van de president (Pierwsza Dama) voor het eerst een maandelijkse toelage krijgt. Daarmee gaat het inkomen van het presidentiële paar per maand van PLN 12.600 in een keer naar PLN 44.000.

De cijfers zijn te vinden via Notes From Poland.

Eensgezindheid

In een zeldzaam vertoon van eensgezindheid in het anders zo verdeelde parlement, stemde bijna 90% van de parlementsleden voor het wetsvoorstel. Het voorstel kreeg steun van de regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) maar ook van de belangrijkste oppositie partij Burger Platform ( PO), en Links (Lewica). Een tegenstem was te horen bij de extreem rechtse Konfederacja.

Voorstanders van de wet voeren aan dat salarissen voor openbare functies nu niet adequaat de bijbehorende verantwoordelijkheden weerspiegelen. Critici zeggen dat, zelfs als dit waar is, dit een slecht moment maken voor ambtenaren om zichzelf loonsverhogingen toe te kennen. De coronapandemie leidt immers tot een forse economische crisis.

Poolse inkomens

Voor westerse begrippen zijn deze salarissen niet extreem hoog. De PLN 44.000 van het presidentiële paar is ongeveer €10.000. Dit is ongeveer 10 keer het gemiddelde inkomen in Polen. Volgens het Poolse CBS was in bedrijven het gemiddelde maandsalaris in september 2019 iets meer dan PLN 5.000. De helft van de Polen verdient minder dan PLN 4.100 en het minimum salaris is PLN 2.600.

Reacties zijn gesloten.