Regering wil inkomstenbelasting jongeren afschaffen

Regering wil inkomstenbelasting jongeren afschaffen

In de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt komt de Poolse regering met een nieuwe maatregel: Het afschaffen van de inkomstenbelasting voor onder de 26 jaar.

Deze maatregel moet ervoor zorgen dat minder Poolse jongeren naar het buitenland vertrekken waardoor Polen zelf minder hoeft terug te vallen op arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Oekraïne of in het geval van Uber Eats fietskoeriers uit India.

Kosten: 42 miljard złoty

De vrijstellen is beperkt tot jongeren die niet meer verdienen dan 85.528 Poolse złoty of iets meer dan 20.000 euro. Ook zelfstandige ondernemers zijn van de maatregel uitgesloten. De kosten van deze vrijstelling liggen voor de staat op ongeveer 42 miljard złoty.

De oppositie hekelt deze maatregel als zou het gaan om het kopen van stemmen. Net als andere maatregelen zoals het verlengen van de kinderbijslag, de hogere pensioenen of verbeteringen van het openbaar vervoer.

Alle maatregelen die de conservatief rechtse regering neemt leggen ze vooralsnog geen windeieren. Tijdens de recente verkiezingen voor het Europese parlement behaalde ze een overwinning. Hier kan overigens in meespelen dat, hoewel de oppositie de krachten bundelde, geen echt eigen boodschap heeft anders dan de regering(spartij) bekritiseren.

Andere problemen aanpakken

Een analist bij het Poolse Institute for Structural Research die op Express Live wordt aangehaald, zegt dat andere problemen veel zwaarder wegen op de arbeidsmarkt. “Er zijn onvoldoende hoogopgeleide arbeidskrachten,” aldus Magda. “Bovendien is er onvoldoende staatssteun voor de combinatie van arbeid en gezin.”

“Dat geldt vooral voor vrouwen. Er is niet genoeg opvangcapaciteit in kinderdagverblijven en kleuterscholen beschikbaar. Om de Poolse arbeidsmarkt op termijn gezond te maken, zou het veel beter zijn om deze problemen aan te pakken.”

 

Reacties zijn gesloten.