fbpx

Controverse over nieuwe commercial

Platige Images, eerder verantwoordelijk voor de animatie over de geschiedenis van Polen (ook bij ons te bekijken), heeft een commercial gemaakt om invulling te geven aan de slogan "Polska, Where the unbelievable happens".

Where the unbelievable happens

Bij een businesstrip zien we een zakenman met zijn gezin. Terwijl de zakenman contracten tekent met onder andere de draak van Wawel, bezoeken zijn vrouw en zoon de omgeving. Zo komen ze niet alleen in de grot van de draak onder Wawel maar komen zo ook midden in de slag om Grunwald en bovenop Giewont.

Controverse

Enkele scenes in de film hebben in Polen tot controverse geleid. De scene waar de berg Giewont zonder kruis wordt afgebeeld en een scene die de slag om Grunwald verbeeld. Deze scene is geïnspireerd is op het schilderij van Jan Matejko. Daarop is de Litouwse prins Witold te zien met een kruisje op zijn hoofddeksel. Achter Witold wappert een vlag van de Teutoonse ridders: een zwart kruis op witte achtergrond (zie onderstaande uitsnede uit het schilderij). In de spot zijn deze kruizen niet te zien.

Matejko Grunwald uitsnede

Het is over het weglaten van het kruis op Giewont en op de vlag dat enkele conservatief rechtse personen in het land zijn gevallen, waaronder de burgemeester van Zakopane waar de berg Giewont ligt. Wordt daarmee niet ontkent dat Polen een van oorsprong katholiek land is?

Dat het filmpje rolbevestigend is in die zin dat de moeder met de jongen op stap gaat terwijl de vader zaken doet (waarom kan dit niet andersom?) wordt door niemand opgemerkt.

Over Grunwald

De slag bij Grunwald van 1410 wordt door de Polen gezien als een slag over 'zelfbeschikking'. De Teutoonse orde die in grote gebieden van Polen de dienst uitmaakt, wordt verslagen.

Vanuit westers perspectief wordt de slag echter gezien als een nederlaag van het christendom en de Europese beschaving. De van oorsprong religieuze Teutoonse orde wordt verslagen door Polen en Litouwen, landen die nog niet zo lang het christelijk geloof aanhangen en in nog steeds beschouwd worden als heidenen.

Dit maakt de claim van de conservatieven des te interessanter. Zeker omdat het meest zichtbare kruis op het schilderij ook nog eens dat van de Teutoonse ridders is.

Reacties zijn gesloten.