Cora Baltussen – Moeder van de brigade

Cora Baltussen

Cora Baltussen

Cora Baltussen groeide op in Driel in een katholiek gezin van vijftien kinderen. Ze was dochter van de eigenaar van een plaatselijke jam- en conservenfabriek die zijn kinderen stimuleerde om door te leren.

Cora volgde een opleiding tot maatschappelijk werkster in Brussel. Daar zorgde ze ook, in kerkelijk verband voor de armen, later deed ze dat ook in Londen en in Rome. In 1939 keerde ze naar Nederland terug en vond werk als sociaal verzorgster bij een textielfabriek in Helmond. Dit werk bleef ze doen tot in september 1944.

Het begin van Market Garden

Op 17 september, de dag waarop de operatie Market Garden begon, bezocht Cora haar jarige moeder in Driel. Vanuit het dorp kon men de luchtlandingen van zweefvliegtuigen en parachutisten op de heidevelden tussen Renkum en Wolfheze goed zien. Op 19 september kwam een neergeschoten Brits vliegtuig in de uiterwaarden bij het dorp terecht. Cora, die een EHBO-diploma had, bod haar hulp aan. Het parochiehuis in Driel werd ingericht als hulppost, daar werden de gewonden verder verzorgd.

De Polen van Driel

Op 21 september sprongen, onder zwaar Duits vuur, ongeveer 1000 parachutisten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder leiding van generaal-majoor Stanisław Sosabowski boven Driel. Veel parachutisten landden dicht bij het ouderlijk huis van Cora. Zo kwam ze snel in contact met Sosabowski zelf. Ze sprak goed Engels en werd daardoor voor de Polen de contactpersoon met de plaatselijke bevolking.

Drie dagen en nachten lang verzorgde Cora met haar collega’s soldaten die bij oversteekpogingen door het Duitse granaatvuur gewond raakten. Na de verloren strijd en terugtrekking van de geallieerden op 26 september bleef Cora in Driel voor de gewonden zorgen tot de evacuatie van het dorp in het begin van oktober 1944. Zij en haar familie kwamen toen na enige omzwervingen bij kennissen in Gemert terecht.

Strijd voor eerherstel

Na de oorlog onderhield Cora Baltussen contacten met de Poolse veteranen en zette zich haar leven lang in voor hun rehabilitatie. De toekenning van de onderscheidingen aan generaal Sosabowski en de brigade heeft ze echter niet meegemaakt. Ze overleed enkele weken voor de officiële bekendmaking.

Cora, tussen 'haar' vetranen. De veteranen noemden haar 'de moeder van de brigade'.

Cora, tussen 'haar' vetranen in 2004. De veteranen noemden haar 'de moeder van de brigade'.

Dit artikel kwam tot stand met hulp van Stichting Driel Polen (tekst en beeld)

Lees ons Dossier Driel44 waar het hele verloop van de slag te lezen is. Of lees het artikel over het eerherstel.

0 Responses

  1. […] na de landingen legt Cora Baltussen, een inwoonster van Driel, contact met de gelande para’s die tot haar verbazing Pools zijn. Nadat […]
  2. […] Driel tekent Cora Baltussen in deze dramatische dagen aan het bed van een stervende Pool de volgende uitspraken op: “Bring my […]
  3. […] te pleiten voor een officiële erkenning van de Poolse rol. Meer over Cora is te lezen in een apart artikel op onze […]