fbpx

Doop Sosabowski-tulp in Driel

Doop Sosabowski-tulp in Driel

Op maandag 8 mei jl. vond een bijzondere bijeenkomst plaats bij het Sosabowski Memorial Appeal op het Polenplein in Driel. Daar werd Generaal-majoor Stanisław Sosabowski, de commandant van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, op een bijzondere wijze geëerd: de Sosabowski-tulp werd gedoopt in het bijzijn van onder andere burgemeester Toon van Asseldonk en een familielid van Generaal Sosabowksi.

De datum 8 mei werd speciaal gekozen. Arno Baltussen, voorzitter Stichting Driel-Polen: ‘8 mei is de naamdag van Sint Stanisław, en dus de naamdag van generaal Sosabowski. Tevens is het zijn geboortedag. Een dag om te vieren en waar de doop van de Sosabowski-tulp daardoor mooi bij past.’ Hij noemde het ‘een bijzonder moment voor een bijzonder man’ en was oprecht trots dat Generaal Sosabowski op deze manier geëerd wordt.
Ook burgemeester Van Asseldonk nam het woord: ‘De tulp staat onder andere symbool voor perfecte liefde en toewijding. Vooral dit laatste typeert de generaal. Hij was zeer toegewijd aan de bevrijding van zijn vaderland, zijn geliefde Polen.’ Hij sprak verder de hoop en verwachting uit dat ‘deze nieuwe Sosabowski-tulp voortaan in veel tuinen en plantsoenen in Driel en omgeving te zien zal zijn als een waardig eerbewijs aan een groot man.’

De kleuren van de Generaal Stanisław Sosabowski tulp zijn rood en geel aan de randen.
Dit zijn ook de kleuren van de vlag van de stad Warschau.

Na de officiële doop door Mr. Kobza, General Hałupka, Mrs. Tomczyk Sosabowska en burgemeester Van Asseldonk bedankte Brigade-generaal Hałupka van de Poolse 6de Luchtlandingsbrigade, de kweker (Ligthart Bloembollen uit Den Helder) en alle mensen die bijgedragen hebben aan de creatie van de Sosabowski-tulp.

De belangstelling op het Polenplein in Driel was groot. Naast burgemeester Van Asseldonk, Arno Baltussen en Brigade-generaal Hałupka, waren ook Chargé d’affaires ad interim Piotr Kobza, mevrouw Tomczyk Sosabowska namens de familie Sosabowski, een afvaardiging van de Poolse 6de Luchtlandingsbrigade, generaal Swillens namens de Minister van Defensie, commandeur ten Pas namens de Commandant van de Strijdkrachten, kinderen van de beide basisscholen en vele inwoners van Driel aanwezig.

Zelf bollen bestellen?

Als u zelf bollen wilt voor in de tuin, dan kunt u die bestellen bij Ligthart Bloembollen in Den Helder. Neem via telefoon of e-mail contact op. De bollen zijn niet via de site te bestellen. De kosten zijn €0,30 per stuk plus €6,50 verzendkosten (laatst gecontroleerd najaar 2019). hou rekening met een weekje levertijd in Nederland.

Foto van de doop: Berry de Reus / Foto tulpen: stichting Driel-Polen)

Reacties zijn gesloten.