Een halloween bestemming in Polen: Schedelkapel in Czermna

Een halloween bestemming in Polen: Schedelkapel in Czermna

Of Halloween nu de aanleiding is of niet maar National Geographic toont een lijst van 24 spookachtige plaatsen in de wereld. Een aantal daarvan betreffen knekelhuizen of catacomben. Volgens ons ontbreekt dan een interessante plek namelijk de Schedelkapel in Czermna. Dit ligt vlak bij de Tsjechische grens en op zo'n twee uur autorijden vanaf Wrocław (kaart onderaan bericht).

De kapel werd gebouwd in 1776 door de plaatselijke parochiepriester Václav Tomášek. Het herbergt de resten van mensen die stierven tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618–1648), drie Silezische oorlogen (1740–1763), en van mensen die stierven vanwege cholera-epidemieën, pest, syfilis en honger.

De priester verzamelde de botten samen met enkele anderen in een periode van 18 jaar (van 1776 tot 1794). Aan de muren van muren en het plafond van deze kleine, barokke kerk hangen drieduizend schedels. Die aan het plafond aangevuld met gekruiste dijbenen zoals op een piratenvlag. Onder de vloer liggen nog eens resten van 21 duizend mensen.

De schedels van de bouwers, onder wie ook priester Tomášek werden in 1804 in het midden van het gebouw en op het altaar geplaatst.

Foto's via Wikipedia, By Merlin - Own work, CC BY 3.0 inclusief de foto van de nis boven
Interieur, Kelder , Altaar 

Reacties zijn gesloten.