Generaal Sosabowski vanuit het perspectief van zijn achterkleinzoon

Generaal Sosabowski vanuit het perspectief van zijn achterkleinzoon

Het tweede weekend van december presenteert het Airborne Museum in samenwerking met de Poolse Ambassade en Stichting Driel-Polen een lezing over Generaal Stanisław Sosabowski, uit het unieke perspectief van achterkleinzoon professor Hal Sosabowski.

Overgrootvader en grootvader Sosabowski

Hal Sosabowski vertelt als ambassadeur van de familie het verhaal van zijn overgrootvader. In deze lezing neemt hij je mee in het leven van de generaal, het opereren van de Poolse Parachutistenbrigade en hun aandeel in Operatie Market Garden. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de oprichting van de brigade en de opleiding in Schotland.
Hal vertelt je ook het verhaal van zijn grootvader, de zoon van de generaal, dokter Stan Sosabowski, die eveneens een opmerkelijke militaire carrière had. Ook de naoorlogse jaren en het eerherstel van de Polen worden behandeld. Dit alles vanuit een uniek familieperspectief, waardoor persoonlijke foto’s en opmerkelijke anekdotes de revue passeren.

Hal Sosabowski

In het dagelijks leven is Hal Sosabowski Professor of Public Understanding of Science aan de Universiteit van Brighton. In die hoedanigheid treedt hij regelmatig op, ook voor kinderen, waarbij hij met spectaculaire proeven en demonstraties op een aantrekkelijke manier het belang van wetenschap in het dagelijks leven onder de aandacht brengt.

Drie lezingen, twee keer met inleiding

De lezing is op drie momenten bij te wonen op drie verschillende locaties. Tickets voor de lezing zijn via het Airborne museum te reserveren. De lezingen zijn:

De presentaties op vrijdag en zondag worden ingeleid met een toelichting over het begin van de Tweede Wereldoorlog en de ontberingen in Polen. Daarmee wordt ook duidelijk waarom de Poolse militairen streden voor onze vrijheid in plaats van te strijden in het eigen land. Deze toelichting schetst de historisch context voor de presentatie van Hal Sosabowski. Deze inleiding is een samenwerking tussen Stichting Driel-Polen en Polen in Beeld.

Bestel uw ticket nu en wie weet tot ziens op vrijdag of zondag!

Aanvullende informatie

Generaal Stanisław Sosabowski

Stanisław Sosabowski (1892-1967) was de commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Tijdens Operatie Market Garden werden Sosabowski en zijn brigade bij Driel ingezet. De Polen probeerden vanuit Driel de Rijn over te steken om de Britten in de perimeter te ondersteunen, maar onder hevig Duits vuur slaagde slechts een klein deel van de brigade erin de overkant te bereiken. Ondanks het uiteindelijke verlies van de slag leverden zowel de Polen bij Driel als de Polen in de perimeter een onmisbare bijdrage aan de gevechten.

Sosabowski was vanaf het begin kritisch op het plan van Operatie Market Garden en dit werd hem niet in dank afgenomen. Na de Slag om Arnhem werden hij en zijn brigade door de Britse veldmaarschalk Montgomery als zondebok aangewezen en kregen zij de schuld van het mislukken van de operatie. Pas in 2006 kwam er eerherstel: Sosabowski werd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en de brigade kreeg de Militaire Willemsorde toegekend. Deze Bronzen Leeuw is te zien in het Airborne Museum.

Over het Airborne Museum

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem. Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, Utrechtseweg 232 in Oosterbeek. De villa was het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem. Je luistert in de audiotour naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en je maakt kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.

Airborne at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum at Hartenstein in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken en is te vinden op de Rijnkade 150 in Arnhem.

Over Stichting Driel-Polen

De stichting heeft tot doel het laten voortbestaan van de nagedachtenis aan de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan operatie Market Garden. Dit doen de sitchting door de organisatie van de jaarlijkse herdenking. Daarnaast verspreid het informatie over de bijdrage van de Poolse militairen en betrekt de stichtingvan een zo breed mogelijke groep bij de herdenkingen. Het Informatiecentrum ‘De Polen van Driel’ belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij het dorp Driel tijdens Operatie Market Garden. Het belicht het ontstaan van de Poolse brigade en de oneervolle behandeling van deze Polen na het mislukken van de operatie. Het biedt inzicht in de vriendschappelijke band die is ontstaan uit dankbaarheid tussen de Drielse bevolking en de Poolse parachutisten.

In Driel is het informatiecentrum de Polen van Driel dagelijks open. Het kan dus ook bezocht worden voorafgaande aan de lezing op zondag. Het is te vinden in de katholieke kerk, Kerkstraat 27, 6665 CE Driel.

Reacties zijn gesloten.