fbpx

Glas-in-loodraam en Borstbeeld: Nieuwe tastbare herinneringen in Driel

Glas-in-loodraam en Borstbeeld: Nieuwe tastbare herinneringen in Driel

De herdenking dit jaar vinden zonder publiek en met een beperkt aantal genodigden plaats. Toch is herdenken nog steeds belangrijk en dat blijkt ondermeer uit twee nieuwe tastbare herinneringen in Driel aan de dagen van september 1944.

Borstbeeld van Generaal Sosabowksi

In de Driel is een borstbeeld onthuld van de aanvoerder van de Poolse troepen, generaal Sosabowski. Het borstbeeld staat op de plek waar de generaal in 1944 zijn hoofdkwartier had. Het borstbeeld is een kopie van het borstbeeld dat in 2017 werd onthuld in de Poolse hoofdstad Warszawa en is een creatie van de Nederlandse kunstenaar Martin Abspoel. Zie hieronder het verslag van Omroep Gelderland.

Tekst loopt door onder video

Glas-in-loodraam in het herinneringscentrum

In het herinneringscentrum in Driel is een glas-in-loodraam onthuld met daarop de afbeelding van het Poolse parachutistenembleem. Het raam was in 1947 een gift van de Poolse parachutisten aan de nieuw gebouwde school die in de plaats kwam van de in 1944 vernietigde school.

Behalve het raam schonken de militairen ook een substantieel bedrag voor de bouw. Een bedrag wat groot genoeg was om een centrale verwarming te installeren. Meer over deze geschiedenis leest u op de site van de Stichting Driel-Polen.

Het raam is gerestaureerd dankzij de steun van de lokale voetbalvereniging die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert. De vereniging is in 1945 opgericht en het tenue heeft de kleuren van de Poolse vlag: Wit voor het shirt, rood voor de shorts. Het later aangenomen embleem toont een parachutist tegen een wit-rode achtergrond. Iedere zaterdag in het voetbalseizoen lopen zo 35 teams op de voetbalvelden in deze Poolse kleuren.

glas-in-loodraam

Reacties zijn gesloten.