Koning Filip herdenkt met Poolse president de Poolse inzet voor de vrijheid

Koning Filip herdenkt met Poolse president de Poolse inzet voor de vrijheid

Afgelopen zondag - 29 september - stond de Belgische koning Filip op het Poolse ereveld in Lommel stil bij de Poolse inzet voor de bevrijding van België van het juk van de nazi's in 1944. Hij deed dit in aanwezigheid van de Poolse president Duda en vele belangstellenden.

In zijn toespraak, die integraal is terug te lezen op de site van het Belgische monarchie, memoreerde de koning een de grote offers die in en door de Polen zijn gebracht in de jaren van de Tweede Wereldoorlog:

"In de zes jaar die de Tweede Wereldoorlog heeft geduurd, verloren zes miljoen Polen het leven en vielen vijf miljoen buitenlandse slachtoffers op Pools grondgebied. Als geen ander land heeft Polen te lijden gehad onder de extreme uitwassen van de oorlog. Dat vertaalde zich in een gedecimeerde bevolking, een verlies aan grondgebied en een opgedrongen politiek systeem.

Waar mogelijk hebben uw landgenoten de strijd verdergezet. Waar ook toonden ze buitengewone moed. In eigen land brachten zij het grootste verzetsleger van Europa op de been.  Buiten hun land vormden ze legerkorpsen die met volle overgave deelnamen aan de gevechten die beslissend waren voor de bevrijding."

Ook memoreert de koning aan het feit dat terwijl Maczek en zijn mannen vochten in België in Warschau een felle maar toen al vergeefse strijd geleverd werd door de opstandelingen.

"België dankt Polen. « Dziękujemy wam Polacy »"
Koning Filip

De Poolse president brengt een driedaags bezoek aan België in het kader van 100 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Over de begraafplaats in Lommel

Dit ereveld bevat liggen 253 graven van Poolse militairen die vochten voor de bevrijding van België. Zij streden en vielen in plaatsen zoals Roeselare, Ruiselede, Aalter, Drongen, Gent en Baarle Hertog in de periode september en oktober 1944.

Op een wand zijn de plaatsnamen te lezen van de plaatsen die de Poolse eenheden bevrijdde. Het beeld van een vrouw met een krans in haar handen is gemaakt door Marion Wnuk uit Warschau.

De vormgeving van de 251 kruisen en twee zerken met een Davidster, wijkt af van die op de erevelden rond Breda.

Een kruis in Lommel (bron)

Een kruis in Breda (foto PiB)

Foto met de Koning via de site van het Belgische monarchie.

Kijk hier hoe u op uw eigen manier een eerbetoon kan brengen aan de Poolse bevrijders.

Reacties zijn gesloten.