fbpx

Mooi eerbetoon van Minister Timmermans aan Poolse bevrijders

Naar aanleiding van het staatsbezoek schrijft minister van Buitenlandse Zaken Timmermans een mooi eerbetoon aan de Poolse bevrijders op zijn Facebook. De basis vormt het persoonlijke verhaal van zijn vader.

"Vandaag met ons koningspaar op staatsbezoek in Polen. Mijn vader heeft zeer levendige herinneringen aan de bevrijding van Breda door de Poolse 1ste Pantserdivisie van generaal Maczek. Hij was zes en herinnert zich nog de gevechten in de straat en dat de Polen de bretels doorsneden van de Duitse soldaten die zich hadden overgegeven, zodat dezen hun broek moesten ophouden en niet weg konden rennen. Maar vooral herinnert hij zich de bij mijn grootouders ingekwartierde Poolse soldaten, die zo ontzettend verlangden naar de bevrijding van hun vaderland. Een van hen was een kleermaker en hij maakte voor mijn vader een Pools uniform. In dat uniform mocht mijn vader voorop lopen bij exercitie, wat voor een zesjarig mannetje natuurlijk een feest was. De meeste mannen die Breda bevrijdden hebben nooit het waarlijk bevrijde Polen van na 1989 meegemaakt. De vrijheid die zij ons brachten werd hen door Stalin weer ontnomen. Nu is Polen vrij, vrij de eigen keuzen te maken, stevig verankerd in een vrij Europa dat door samenwerking ook in staat is bedreigingen van buiten het hoofd te bieden. De mannen van generaal Maczek en van generaal Sosabowski hebben dat mede voor ons mogelijk gemaakt, een offer dat nooit mag worden vergeten. Vandaag eren we ook onze Poolse bevrijders."

Bron: Facebookpagina Minister Timmers. d.d. 24 juni 2014

Aardig detail: De profielfoto van de facebookpagina van de minister wordt gevormd door een foto van de Maczek tulp, vernoemt naar de bevrijder van Breda, Generaal Maczek.

De profielfoto op de facebookkpagina van minister Timmermans

De profielfoto op de facebookkpagina van minister Timmermans

1 Response

  1. We kregen de tip dat Frans Timmermans in zijn boek Glück Auf! van 2010 uitgebreider stil staat bij het verhaal van zijn vader. Zie hier het boek op <a target="blank" href="http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=28523&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/gluck-auf/1001004008504254/&f=TXL&name=Timmermans" rel="nofollow">bol.com</a> of kijk bij welke <a href="http://picarta.pica.nl.access.authkb.kb.nl/xslt/DB=2.41/SET=3/TTL=1/PRS=HOL/SHW?FRST=1" target="blank" rel="nofollow">bibliotheek</a> (inlog op site van KB vereist) u het kan lenen.