Nieuwe plaquette bij monument en nieuwe vitrine in informatie centrum in Driel

Nieuwe plaquette

Vrijdag 17 juni is in Driel een nieuwe plaquette onthuld bij het Polenmonument. Op de plaquette staat een omschrijving van de betekenis van het monument uit 1961. Ook wordt vermeld dat het monument door de Drielse bevolking is aangeboden en door de Drielse jeugd is geadopteerd. Vandaar dat de onthulling werd gedaan door leerlingen van de twee Drielse basisscholen de Kameleon en de Meeuwenberg.

 

Historische plaquette

Op de plek waar nu de nieuwe plaquette is bevestigd zat voorheen een plaquette uit het eerste monument uit 1946. Om deze zeventig jaar oude plaquette in goede staat te behouden is het door Stichting Driel-Polen verwijderd en heeft het een plek gekregen in een vitrine van het ‘Informatiecentrum: De Polen van Driel’ dat achterin de katholieke kerk van het dorp is gevestigd en gratis te bezoeken is.

Vitrine

De aanschaf van de vitrine werd mogelijk gemaakt door het Rabobankfonds. Naast de oude plaquette worden in deze vitrine ook een wit-rode schortje en sjaaltje getoond die door de Drielse schooljeugd in het verleden tijdens de herdenkingen werden gedragen. Ook zijn er objecten te zien die herinneren aan de herdenking van 70 jaar operatie Market Garden in 2014, zoals de linten van de krans die koning Willem-Alexander in Driel legde.

Bron: Facebook pagina Stichting Driel Polen

Reacties zijn gesloten.