fbpx

Deze dag in 1972: Nixon in Polen

Deze dag in 1972: Nixon in Polen

De Volkskrant publiceert dagboekfragmenten. Deze keer een fragment over het bezoek van toenmalig president Richard Nixon aan Polen op 31 mei 1972.

Het fragment komt uit de dagboek van adviseur Bob Haldeman die als eerste binnen het Witte Huis moest aftreden naar aanleiding van het Watergateschandaal. Interessant is om te kijken naar de datum. Het bezoek vond plaats enkele dagen na de eerste inbraak in het democratisch hoofdkwartier in het Watergategebouw.

Nixon was slechts kort in Polen. Het was een tussenstop op weg naar Iran waar hij de Shah zou ontmoeten. Bij dit bericht zijn aankomst in Polen op beelden uit het AP archief. Nixon wordt begroet door de Poolse president Henryk Jablonsky.

Warschau, 31 mei 1972

Het bezoek aan Poland verliep zonder incidenten. De ontvangst was minder overweldigend dan we hadden verwacht, maar wel met een enorme massa op straat, die verrassend dichtbij mocht komen.

Het was minder emotioneel dan in 1959 het geval moet zijn geweest, maar heel vriendelijk, iedereen zwaaide en de autorit via de uitgestippelde route naar het graf van de onbekende soldaat liep gesmeerd. De president nam daar afscheid van de premier, liep naar zijn eigen auto, keerde zich staande naar de massa en trok alle aandacht naar zich toe.

Hij stapte uit en werd aan alle kanten door Polen ingesloten.

Ze scandeerden niek-son, niek-son, niek-son en zongen dat hij honderd jaar* mocht worden. Het werd bijzonder emotioneel en indrukwekkend.

*) vermoedelijk gaat het hier om het liedje 'Sto Lat', het Poolse equivalent van 'Lang zal hij leven'.

Fragment via de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.