fbpx

Presentatie over Poolse bevrijders

Presentatie over Poolse bevrijders

Polen zelf werd in 1939 onder de voet gelopen door de Duitsers en de Russen. Hun hun piloten, parachutisten en pantsersoldaten vochten tot en met 1945 mee voor onze bevrijding. Een vaak onder belichte bijdrage. Ook is vaak onbekend hoe die militairen hier kwamen en waarom ze na de oorlog niet terugkeerden naar hun geliefde Polen.

Hun achtergrond en bijdrage

Stichting Driel-Polen heeft het initiatief genomen een presentatie te ontwikkelen die de achtergrond uitlegt en welke belangrijke bijdrage de Poolse bevrijders leverden. Op woensdag 28 oktober is deze presentatie voor het eerst gehouden, uiteraard online.

Verschillende verhalen

De presentatie is zo opgezet dat we hem aan kunnen passen een de behoefte van het publiek. Zo kunnen we hem bijvoorbeeld aanpassen aan de specifieke regio van Nederland waar we hem geven. We, want Polen in Beeld heeft actief meegewerkt aan opzet en invulling van deze presentatie.

Ook kunnen we dieper in gaan op de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog of juist de nasleep. En wist u dat in (bijna) iedere provincie wel een Pools oorlogsslachtoffer ligt?

Voor de presentatie van 28 oktober sloten we aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost west. We keken welke route de Polen aflegde om vanuit Polen in het westen te komen om hier mee te vechten.

De verhalen blijven ontwikkelen

De bedoeling is dat we de basis die er nu staat blijven door ontwikkelen. Bijvoorbeeld door meer verhalen toe te voegen. Zo kregen we na de eerste presentatie van een kleinzoon van een bevrijder nieuwe foto's en een nieuw persoonlijk verhaal wat we hiermee een platform kunnen geven.

Zelf lezing organiseren of bijwonen?

Spreekt het onderwerp u aan en wilt u zelf een keer de lezing bijwonen? Dat kan. Vul onderaan uw gegevens in. Wilt u een keer een (online) lezing organiseren voor een specifieke groep, bijvoorbeeld uw historische kring, vriendengroep, Oranjevereniging, Rotary of iets anders? Ook dat kan! Geef dat dan aan in onderstaande inschrijfformulier.

We zijn in het bijzonder ook op zoek naar scholen die interesse hebben in dit verhaal. Zo kunnen we jongeren bereiken. We kunnen het bijvoorbeeld komen vertellen in het kader van een geschiedenisles.

Misschien dat onderstaande reacties op de eerste online lezing u stimuleren om u hieronder gelijk in te schrijven.

Positieve reacties

Enkele van de reacties die we mochten ontvangen na de lezing 'Oost west, thuis....?' die we organiseerden in het kader van de maand van de Geschiedenis:

  • "Hartelijk dank voor de boeiende lezing. Als kleinzoon van een Poolse bevrijder heb ik ervan genoten."
  • "Het was een interessante lezing."
  • "Heel interessant inderdaad, een compleet nieuw onderwerp voor mij, maar ga er zeker meer over lezen. Dank!"
  • "Mooie presentatie! Goed idee om hiermee aan te haken bij de Maand van de Geschiedenis"
  • "Goed gedaan, bedankt ! Ik heb toch nog wat bijgeleerd!" (iemand met diepgaande kennis over de 1ste Poolse Pantserdivisie)
  • En in reactie op de facebookpost met de aankondiging:

Inschrijven voor een volgende lezing

Als u hieronder uw gegevens invult, dan weten wij dat u belangstelling heeft voor een lezing. Wilt u als individu deelnemen? Dan informeren wij u zodra een kans zich voordoet. Wilt u de lezing voor een groep organiseren. Vink dat dan aan en we zoeken contact om nadere afspraken te maken:

powered by Typeform

Reacties zijn gesloten.