Rode Fokker driedekker van Manfred von Richthofen in Świdnica

Rode Fokker driedekker van Manfred von Richthofen in Świdnica

Op het eerste gezicht lijkt het misschien gek, een replica van een Duits jachttoestel uit de Eerste Wereld oorlog in een park in Świdnica, in zuid-west Polen. Maar het is een mooi voorbeeld hoe men omgaat met de geschiedenis.

Manfred von Richthofen

De Duitser Manfred von Richthofen wordt op 2 mei 1892 in Kleinburg, Breslau geboren. Sinds 1945 is Breslau de Poolse stad Wrocław en is het Kleinburg omgedoopt naar Borek. Manfred wordt net als zijn vader legerofficier, in eerste instantie bij de Ulanen (lanciers te paard) maar snel bij de vliegdienst. Eerst aan het oostfront tegen de Russen maar vanaf 1916 in Frankrijk boven de loopgraven. Hier vestigt hij zijn naam als topscorende aas die opvalt in zijn roodgeverfde vliegtuigen. Dit bezorgt hem de bijnaam de Rode Baron.

Door Nicola Perscheid - sanke-cards.com, Publiek domein

Met zijn gezin vestigt de Rode Baron zich in het plaatsje Schweidnitz, nu de Poolse plaats Świdnica. Von Richthofen wordt op 21 april 1918 neergeschoten en sterft.

Meer over De Rode Baron op Historiek of Wikipedia.

De replica in het park van Świdnica

Het bekendste vliegtuig van de Rode Baron was de Fokker Driedekker waarin hij aan het einde vloog (al haalde hij het overgrote deel van zijn 80 luchtoverwinningen in andere vliegtuigtypes).

Daarmee is het iconische vliegtuig een passend eerbetoon aan deze beroemde inwoner van het stadje Świdnica ook al is het vanuit de tijd dat de stad Duits was en niet Pools. Over de plaats waar het vliegtuig moest komen ontstond wat discussie. In eerste instantie ging de voorkeur uit naar een parkje Skwer Lecha Kaczyńskiego, vernoemd naar de Poolse president die in 2010 omkwam bij de vliegramp in Smolensk, Rusland. Over dit ongeluk bestaat bij de aanhang van de president en de nu regerende PiS partij de overtuiging dat het geen ongeluk was maar een aanslag.

Een lokaal PiS bestuurder vond het niet passend om op deze plaatst een vliegtuig te plaatsen. Daardoor staat het vliegtuig sinds maart in het park Generała Władysława Sikorskiego. Vernoemd naar de aanvoerder generaal Sikorski van de Poolse regering in ballingschap die omkwam bij, inderdaad, een vliegtuig ongeluk bij Gibraltar. Ook over dit ongeluk doen verhalen de ronde dat het geen ongeluk zou zijn.

Sikorski ligt sinds 1993 begraven in de crypte van Wawel in Kraków de plek waar ook de omgekomen president is bijgezet. Met deze kennis van de geschiedenis is dit ironisch te noemen.

 

Afbeelding via Swidnica24.pl

 

 

 

Reacties zijn gesloten.