Uniform Sosabowski is terug in Nederland

Vandaag heeft het Airborne Museum in Oosterbeek een unieke aanwinst ontvangen voor zijn collectie: het uniform van Generaal Sosabowski dat hij gedragen heeft tijden de Slag om Arnhem. Sosabowski was 70 jaar geleden de bevelhebber van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade die als onderdeel van de Briste 1ste Airborne Divisie meevocht.

Uniform Sosabowski

Het uniform is de zegeheten ‘Battledress’ door generaal Sosabowski gedragen tijdens de Slag om Arnhem. Behalve het uniform krijgt het museum ook zijn helm en baret in bruikleen. Ook de pukkel (tas), kaartenmap, een blikje noodrantsoen en de Britse onderscheiding ‘Order of the British Empire’ zijn bij de stukken in bruikleen. Tot slot zijn er drie herinneringsmedailles uit Driel.

In bruikleen

Het uniform komt uit de collectie van Muzeum Wojska Polskiego in Warschau, Polen. Het Airborne Museum krijgt het uniform in bruikleen om tentoon te stellen tot begin 2015.

De directeur Jan Hovers van het Airborne Museum is erg blij met deze aanwinst: “Het is een uniek stukje geschiedenis die we hiermee tentoon kunnen stellen om aandacht te besteden aan de, in het algemeen, onderbelichte rol van de Polen in de Slag om Arnhem.”

Hall of Fame

Het uniform komt te staan in de Hall of Fame. Daar worden, naast het uniform, het borstbeeld en de Koninklijke onderscheiding van Sosabowski en talrijke decoraties getoond. Er wordt ingegaan op zijn militaire carrière en in het bijzonder zijn rol tijdens de Slag om Arnhem.

Over het Airborne Museum

Het Airborne Museum heeft ‘s werelds grootste collectie militaria van Market Garden, de militaire operatie uit september 1944, bij het brede publiek bekend van de film ‘Een brug te ver’.

De monumentale 19e eeuwse Villa –het hoofdkwartier van de Britten tijdens de slag – huisvest 1.700 m2 historie en beleving. In de ondergrondse Airborne Experience (900 m2), waan je je midden in de strijd. Als het Airborne Museum iets wil laten zien, is het wel dit: vrijheid is nooit vanzelfsprekend en vrijheid beleef je samen. Het museum toont ook dat verzoening mogelijk is.

De aankomst van het uniform

IMG_0217 - kopie (1024x683)

Conservatrice Marieke Helsen bekijkt met medewerkers van beide musea het uniform

 

IMG_0215 - kopie (683x1024)

De schouderepaulet met de rangonderscheidingstekens

IMG_0212 (683x1024)

Het uniform

IMG_0216 - kopie (683x1024)

Het parachutisten insigne op de borst

 

IMG_0222 - kopie (1024x683)

De Britse onderscheiding van Sosabowski: Order of the British Empire (OBE)

0 Responses