Video’s met verhalen in informatiecentrum Driel

Sinds 2014 verwelkomt het informatiecentrum 'De Polen van Driel' dagelijks bezoekers. In het lustrumjaar 2019 waren het zo'n 10.000 in totaal. Als aanvulling op de permanente expositie in de kerk tegenover het monument op het Polenplein in Driel zijn begin mei twee videoschermen in gebruik genomen. Op de videoschermen kunnen bezoekers interviews bekijken met veteranen en inwoners die midden in de gevechten van 1944 terecht kwamen.

Onthulling schermen

Acht mei was de 130ste geboortedag van Generaal Sosabowski. Aanleiding voor de Stichting Driel-Polen voor een bijeenkomst. Deze begon met een kranslegging bij het borstbeeld van de generaal tegenover zijn toenmalige hoofdkwartier. De kransen werden gelegd door Piotr Samerek, chargé d'affaires van de Poolse ambassade en wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe.

Ook de vorig jaar in gebruik genomen wandelroute werd onder de aandacht gebracht. Kinderen van een Poolse school uit de regio met hun begeleiders wandelde de route rond Driel. Deze wandelroute ´De Polen van Driel´ start en eindigt bij het informatiecentrum. De zes kilometer lange wandeling leidt de bezoekers langs belangrijke historische plaatsen uit 1944 in het dorp, de landingsterreinen en langs de rivier.

Videoschermen onthuld

De overige gasten waren in het informatie centrum getuige van de ingebruikname van videoschermen in het informatiecentrum. Deze schermen stellen de bezoekers in staat om uit de mond van Poolse parachutisten en Drielse ooggetuigen verhalen te horen over de septemberdagen van 1944. De stichting maakt hiervoor gebruik van eerder opgenomen interviews en enkele speciaal voor dit doel opgenomen in gesprekken met Drielenaren. Daardoor maakt de bezoeker ook kennis met de evacuatie van Driel en de terugkeer van de inwoners na de oorlog.

Verrijking van het informatiecentrum

De wandelroute en de videoschermen zijn een waardevolle aanvulling van de vaste expositie die het informatiecentrume biedt.

Derde project: presentatie over Poolse bijdrage aan de bevrijding

Bij de ingebruikname sprak de voorzitter over de drie recent succesvol afgeronde projecten. Naast de videoschermen en de wandelroute is dat ook nog een presentatie over de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland. Deze presentatie kent drie vormen:

  • Een buitenexpositie die tot oktober te zien is op het Polenplein bij het monument die eventueel ook op andere plekken opgezet kan worden;
  • Een pop-up expositie voor binnen;
  • Een PowerPoint presentatie die experts van de stichting kunnen geven op verzoek aan belangstellenden.

Wij werken met plezier samen met de stichting bij het maken en geven van de presentaties. Heeft belangstelling voor de pop-up expostie of de presentatie? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Reacties zijn gesloten.